2001. március 1. 11:00

A negyedik negyedévben a bruttó hazai termék 4,2 százalékkal emelkedett, így az év egészében 5,3 százalék volt a növekedés

. A beruházások a negyedik negyedévben 8,4 százalékkal nőttek, igazolva ezáltal azokat, akik úgy vélték, hogy növekvő import mögött beruházási javak behozatala áll. A NAPI Gazdaság konszenzusa éppen ennyi volt, a beruházási konszenzusa viszont csak 5,6 százalékot mutatott, és legvérmesebb elemző is csak 8 százalékot várt. A szezonálisan kiigazított beruházás 10,1 százalékos bővülést mutatott. A minden várakozást felülmúló beruházási adat azt mutatja, hogy helyes volt az a feltevés, amely szerint a harmadik negyedév készlet növekedése mögött egy nagyobb beruházás áll, amelyet a KSH kezdetben készletként vett számba.

Ugyancsak helyesnek tűnik az a megállapítás, hogy a negyedik negyedéves import adatok mögött beruházási javak behozatala, vagy az említett harmadik negyedéves beruházás import igényének elszámolása állhat. A KSH szokásától eltérően intervallum becsléseket adott a negyedik negyedéves felhasznált GDP-re is. Eszerint a lakossági fogyasztás 3,6-3,8 százalékkal nőtt, a természetbeni társadalmi juttatások 2,3-2,6 százalékkal nőttek, a közösségi fogyasztás pedig 1,5-2 százalékkal nőtt. Mindent egybevetve a végső fogyasztás 3,3-3,5 százalékos bővülést mutatott, míg a felhalmozás 6,5-7,5 százalékkal nőtt. Az export és az import adatokra nem adott becslést a hivatal.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.