2001. március 1. 11:00

A negyedik negyedévben a bruttó hazai termék 4,2 százalékkal emelkedett, így az év egészében 5,3 százalék volt a növekedésSzeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna, vagy a nemzetközi piacra kilépne?
Legyen ott az Mfor.hu KKV Növekedés konferencián 2018. március 27-én a Brody Studiosban, és ismerje meg vállalata lehetőségeit!
Előadók: Kovács Ákos (Vodafone), Rákossy Balázs, NGM államtitkár, Oszkó Péter (OXO Labs), Búza Éva (Garantiqa Zrt.), Bársony Farkas (AmCham), esettanulmányok: Márkus Attila, ügyvezető (Pressenger), Kovács Dániel, ügyvezető (Netpincér), Polgár Viktor, elnök (Insomnia Middle East), és sokan mások

. A beruházások a negyedik negyedévben 8,4 százalékkal nőttek, igazolva ezáltal azokat, akik úgy vélték, hogy növekvő import mögött beruházási javak behozatala áll. A NAPI Gazdaság konszenzusa éppen ennyi volt, a beruházási konszenzusa viszont csak 5,6 százalékot mutatott, és legvérmesebb elemző is csak 8 százalékot várt. A szezonálisan kiigazított beruházás 10,1 százalékos bővülést mutatott. A minden várakozást felülmúló beruházási adat azt mutatja, hogy helyes volt az a feltevés, amely szerint a harmadik negyedév készlet növekedése mögött egy nagyobb beruházás áll, amelyet a KSH kezdetben készletként vett számba.

Ugyancsak helyesnek tűnik az a megállapítás, hogy a negyedik negyedéves import adatok mögött beruházási javak behozatala, vagy az említett harmadik negyedéves beruházás import igényének elszámolása állhat. A KSH szokásától eltérően intervallum becsléseket adott a negyedik negyedéves felhasznált GDP-re is. Eszerint a lakossági fogyasztás 3,6-3,8 százalékkal nőtt, a természetbeni társadalmi juttatások 2,3-2,6 százalékkal nőttek, a közösségi fogyasztás pedig 1,5-2 százalékkal nőtt. Mindent egybevetve a végső fogyasztás 3,3-3,5 százalékos bővülést mutatott, míg a felhalmozás 6,5-7,5 százalékkal nőtt. Az export és az import adatokra nem adott becslést a hivatal.