<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A svéd Electrolux AB háztartási berendezés gyártó vállalat a várttól elmaradó negyedik negyedéves eredményről számolt be, bár éves eredményét költségcsökkentéseknek köszönhetően jelentősen javította, ugyanakkor az idei évre pesszimista előrejelzést adott ki.

A háztartási berendezéseket gyártó svéd konszern a 2009. december 31-én zárt negyedévet 664 millió svéd korona nyereséggel zárta az egy évvel korábbi 474 millió korona adózott veszteség után. Az elemzők 698 millió koronás negyedéves nyereséggel számoltak.

Az Electrolux emellett visszafogott előrejelzést is kibocsátott az idei évre, ezért részvénye erőteljes, 12 százalékos árfolyam vesztéset szenvedett el a tőzsdei kereskedés elején Stockholmban. "Semmilyen egyértelmű jele nem észlelhető a fellendülésnek az Electrolux főbb piacain" - fogalmaz a vállalat eredmény beszámolója, hozzátéve, hogy a termékei iránti keresletben csak csekély mértékű növekedésre lehet számítani a jelenlegi alacsony szinthez képest.

A negyedik negyedévi értékesítési árbevétel 28,22 milliárd koronára csökkent 28,66 milliárdról, szemben a 27,98 milliárdos piaci várakozással. Az egyszeri tételektől megtisztított üzemi eredmény 2,02 milliárd koronára emelkedett az előző negyedévi 389 millió koronás veszteségről. Az elemzők 2,20 milliárd koronát vártak.

A vállalat 1,22 milliárd korona költséget könyvelt el a negyedik negyedévben egyszeri rendkívüli tételként, egyebek között üzembezárásokkal kapcsolatban.

A 2009-ben 2,6 milliárd korona adózott eredményt ért el az Electrolux, szemben a 2008-as 366 millió koronával. Forgalma tavaly 4,1 százalékkal 109,1 milliárd koronára emelkedett.

Az Electrolux eredmény beszámolója egy nappal követte legnagyobb riválisa, az amerikai Whirlpool beszámolóját, ami a negyedik negyedévi nyereség dupláját mutatta ki költségcsökkentési intézkedéseknek és az amerikai piacon növekvő értékesítéseknek köszönhetően. A Whirlpool egyben bizakodó előrejelzést is tett az idei évre, a háztartási berendezések iránt öt éve első alkalommal növekvő keresletet helyezve kilátásba.

Az Electrolux üzemi eredménye a negyedik negyedévben az átszervezéseknek, költségcsökkentéseknek és alacsonyabb nyersanyag áraknak köszönhetően 7,2 százalékra javult az előző évi mínusz 1,4 százalékról. A beszámoló azonban rámutatott, hogy a nyersanyag árak a negyedik negyedévben már emelkedésnek indultak a 2009. harmadik negyedévihez képest. Tavaly a vállalat folytatta már hosszabb ideje tartó költségcsökkentési programját, beleértve termelési kapacitások alacsonyabb rezsiköltségű országokba történő áttelepítését is.

MTI/Menedzsment Fórum