2p

A vártnál kisebb mértékben nőtt a Royal Dutch Shell nyeresége a tavalyi utolsó negyedévben.

A piaci érték alapján legnagyobb európai olajtársaság csütörtöki gyorsjelentése szerint a nyereség 4,11 milliárd dollárra nőtt az egy évvel korábbi 2,77 milliárdról az egyszeri tételek és az olaj- és földgázár változásának hatását kiszűrő számítási módszer szerint.

Elemzők jóval nagyobb, 4,74 milliárd dolláros nyereségre számítottak. A profit elsősorban az adóemelések és a finomítói üzletág gyenge teljesítménye miatt maradt el a várakozásoktól.

A brit-holland társaság naponta átlagosan 3,5 millió hordó kőaljnak megfelelő mennyiségű olajat és földgázt termelt ki tavaly október és december között. Ez 5 százalékkal több az előző évinél, míg elemzők csupán 1,3 százalékos növekedésre számítottak. A bevétel 105,53 milliárd dollárra emelkedett az egy évvel korábbi 83,42 milliárdról.

Az év egészét tekintve az adózott nyereség 61 százalékkal 20,1 milliárd dollárra nőtt. Az amerikai versenytársak közül az ExxonMobil és a Chevron is jelentősen növelte profitját, az egyik legnagyobb európai rivális, a brit BP azonban a Mexikói-öbölben történt olajkatasztrófa miatt 1992 óta először veszteséges volt, közel 5 milliárd dolláros mínusszal zárta a 2010-es évet.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!