1p

Tegnap lezárult az az ügylet, melynek során a Rosneft felvásárolta a TNK-BP olajipari vállalatot.

A többségi állami tulajdonban álló Rosneft 55 milliárd dollárért (ez a magyar GDP közel 40 százalékával egyenértékű összeg) felvásárolta a TNK-BP-t.

Az ügylet keretében a British Petrol 12,5 milliárd dollárért adta el a TNK-BP-ben lévő részesedését, melyért cserébe a brit társaság 19,75 százalékos részesedést is szerzett a Rosneftben. Ezen túlmenően az orosz társaság 27,7 milliárd dollárért fizet a másik tulajdonosnak, az AAR-nek.

Így a világ legnagyobb kőolaj-kitermelő vállalata jön létre, melynek napi kitermelt kőolaj mennyisége 4,5 millió hordó lehet, ami kétszer akkor mint a PetroChináé, vagy az amerikai ExxonMobile-é. A felvásárlás után a cég piaci értéke 81 milliárd dollár, ami meghaladja a kínai versenytársét - írja a Bloomberg.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!