2012. május 2. 10:55

Európai versenytársának gépeit is beszámítja egy 6 milliárd dolláros üzlet keretében az amerikai Boeing, amikor 777-es típusú gépeit árulja a kínai China Eastern légitársaságnak. Hírek szerint megvesz öt Airbus A340-est.

A sanghaji központú China Eastern 20 Boeing 777-300ER típusú géppel frissíti fel a flottáját, s a Boeing értesülések szerint megállapodott vele abban, hogy átvesz  tőle öt Airbus A340-es típusú repülőgépet. A kínai légitársaság jelenleg öt A340-600-ast üzemeltet, átlagéletkoruk mindössze 8,3 év.

Korábbi hírek szerint az Airbus maga is ígéretet tett arra, hogy visszavásárol A-340-eseket, amikor szóba került, hogy a China Eastern 15 darab A330-ast venne. Az üzlet azóta függőben van, hogy az Európai Unió ragaszkodik az úgynevezett szén-dioxid adó kivetéséhez, s Kína - más államokkal együtt - ezt nehezményezi.

A használt autók beszámításához hasonlító tranzakciót, mint jelenséget egyedinek és nem is kedvelt megoldásnak tartják az iparág szakemberei, noha volt már rá példa a múltban is. A Boeing minden valószínűség szerint továbbadja majd a nyilván messze áron alul - egyesek szerint a hajtómű értékén - vásárolt Airbusokat.

A Boeing 777-es a világ legsikeresebb kéthajtóműves széles törzsű típusa, idén az ezrediket is legyártották belőle. Meghosszabbított törzsű változata 365 utas befogadására képes, hatótávolsága 14.685 kilométer.

A Boeing 777-esek tavaly rekordszámban keltek el, míg az Airbus úgy döntött, hogy leállítja az A-340-esek gyártását.

MTI

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.