2012. május 2. 10:55

Európai versenytársának gépeit is beszámítja egy 6 milliárd dolláros üzlet keretében az amerikai Boeing, amikor 777-es típusú gépeit árulja a kínai China Eastern légitársaságnak. Hírek szerint megvesz öt Airbus A340-est.

A sanghaji központú China Eastern 20 Boeing 777-300ER típusú géppel frissíti fel a flottáját, s a Boeing értesülések szerint megállapodott vele abban, hogy átvesz  tőle öt Airbus A340-es típusú repülőgépet. A kínai légitársaság jelenleg öt A340-600-ast üzemeltet, átlagéletkoruk mindössze 8,3 év.

Korábbi hírek szerint az Airbus maga is ígéretet tett arra, hogy visszavásárol A-340-eseket, amikor szóba került, hogy a China Eastern 15 darab A330-ast venne. Az üzlet azóta függőben van, hogy az Európai Unió ragaszkodik az úgynevezett szén-dioxid adó kivetéséhez, s Kína - más államokkal együtt - ezt nehezményezi.

A használt autók beszámításához hasonlító tranzakciót, mint jelenséget egyedinek és nem is kedvelt megoldásnak tartják az iparág szakemberei, noha volt már rá példa a múltban is. A Boeing minden valószínűség szerint továbbadja majd a nyilván messze áron alul - egyesek szerint a hajtómű értékén - vásárolt Airbusokat.

A Boeing 777-es a világ legsikeresebb kéthajtóműves széles törzsű típusa, idén az ezrediket is legyártották belőle. Meghosszabbított törzsű változata 365 utas befogadására képes, hatótávolsága 14.685 kilométer.

A Boeing 777-esek tavaly rekordszámban keltek el, míg az Airbus úgy döntött, hogy leállítja az A-340-esek gyártását.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.