<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p


			
		

Vlagyimir Putyin orosz és Julija Timosenko ukrán kormányfő jelenlétében hétfőn Moszkvában az orosz Gazprom és az ukrán Naftogaz vezetői aláírták az ukrajnai orosz gázszállításokat rögzítő szerződést. Putyin elmondta: az ukrán gázszállításra, és a tranzitra vonatkozó szerződések egyaránt tíz évre szólnak.

A szerződés aláírása volt Ukrajna feltétele az orosz gáz január 7-én leállított európai szállításának felújításához.

Vlagyimir Putyin az aláírást követően reményének adott hangot, hogy hamarosan újra beindulhatnak az orosz gázszállítások Európába, s Julija Timosenko erről azt mondta: a tranzit megindul, amint orosz gáz érkezik az ukrajnai vezetékrendszerbe.

Putyin reményét fejezte ki, hogy a tíz éves időtartam lehetőséget ad a hosszú távú, megbízható és stabil kapcsolat kialakítására mind Ukrajnával, mind az európai felhasználókkal.

Putyin hangsúlyozta, hogy a most aláírt szerződések teljesen kiiktatják a közvetítőket a kétoldalú kapcsolatokból a gáz területén, és hogy a szerződések külön-külön szólnak az Ukrajnának való gázszállításról és a tranzitról. 

Megemlítette azt is, hogy a két ország az európai árakra tér át 2009. január 1-ével, s a cél az, hogy a gázkapcsolatok teljesen átláthatóak és kiszámíthatóak legyenek. Mindezek mellett Putyin újra szót emelt az orosz földgáz európai szállítási útvonalainak diverzifikálása mellett, mert ez is csökkenti majd a kockázatokat - mondta.

Megemlítette, hogy az aláírási ceremónia előtti kétoldalú megbeszélésen a felek újabb engedményeket tettek, de részleteket nem említett. Úgy vélte, a szerződések megkötése nyomán nincs tovább szükség a nemzetközi megfigyelők tevékenységére. Elismerését fejezte ki tárgyaló partnerének, Julija Timosenkónak, és hangsúlyozta a szombaton Moszkvában tartott értekezlet jelentőségét az eredmény elérésében.

Julija Timosenko azt hangsúlyozta, hogy az elért megállapodás kiküszöböli az utóbbi időben minden év végén jelentkező problémákat.

MTI/Menedzsment Fórum

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.