2011. július 4. 12:46

Európa teherautógyártó nagyhatalma lehet a Volkswagen azzal, hogy hétfőn jóváhagyást kapott a MAN teherautógyár többségi tulajdonrészt biztosító részvénypakettjének megvásárlására. Az ügyletbe később integrálják a svéd Scaniát is.

A VW májusban 29,9 százalékról 30,47 százalékra növelte részesedését a MAN törzsrészvényeit tekintve, a 30 százalék feletti tulajdonrész pedig a német jog alapján arra kötelezi a társaságot, hogy vételi ajánlatot tegyen valamennyi részvényesnek.

Ezt az ajánlatot fogadta most el a MAN, amelynek értelmében a VW a MAN törzsrészvényeiből 53,7 százalékot kap, szavazati aránya 55,9 százaléka növekszik a német teherautógyárban. A VW a MAN törzsrészvényekért 95 eurót, az elsőbbségi részvényekért nagyjából 60 eurót ajánl darabonként. Ennek alapján a MAN 13,76 milliárd eurót ér.

A Scaniában a VW-nek és a MAN-nak is van részesedése - 46 és 17 százalék -, s az ebből adódó együttműködést akarják szorosabbra fűzni, illetve a szinergiákat jobban kihasználni.

A VW a legnagyobb európai gépjárműgyártó társaság. Az autómárkák közül a névadó VW mellett az Audi, a Seat, a Skoda, a Bentley, a Bugatti és a Lamborghini tartozik hozzá, valamint a VW haszongépjárműveket gyártó részlege, illetve a Scania. A cég a Porsche és a Suzuki integrálásán is dolgozik.

A Volkswagen távolabbi célja, hogy 2018-ban a világ legnagyobb autóipari csoportja legyen.

MTI