2008. december 22. 15:29

Részletesen megvizsgálja a Strabag-Cemex fúziót a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) - közölte a hivatal hétfőn az MTI-vel.

A GVH a Strabag SE kérelme alapján indított eljárást, amely annak vizsgálatára irányul, hogy nem erősödne-e érzékelhetően a felek piaci ereje, ha a Strabag egyesülne a Cemex Austria AG-vel. A versenyhivatal hétfőn a fúzió két lépcsőben történő, részletes vizsgálata mellett döntött, így a kérelem elbírálására egy hosszabb határidejű eljárás vonatkozik.

A versenytörvény alapján az összefonódások engedélyezésének határideje azokban az esetekben, amelyekre nem az egyszerűsített eljárás vonatkozik, 120 nap, amely 60 nappal meghosszabbítható.

A GVH az eddigi vizsgálat során számos piaci szereplőt keresett meg, hogy megismerje a piaci részesedéseket és a piaci kereskedelmi feltételeket. Ennek eredményeképpen megállapították, hogy biztosan van legalább egy olyan földrajzi piac, amelyen a Strabag és a Cemex-csoport együttes, illetve külön-külön számított részesedése az előkevert beton tekintetében meghaladja azt a piaci részesedést, amelynél az egyszerűsített eljárás alkalmazható lenne.

Néhány termékcsoport tekintetében pedig több földrajzi régióban számottevő koncentrációnövekedés jönne létre, a felek piaci ereje érzékelhetően erősödne.
A mexikói CEMEX májusban jelentette be, hogy európai részesedéseinek eladását tervezi. A CEMEX csoport éves termelése több mint 96 millió tonna cement, 80 millió tonna beton és 222 millió tonna adalékanyag.

Júliusban már azt jelentették be, hogy a jelentős magyarországi érdekeltségekkel rendelkező osztrák Strabag vásárolja meg a Cemex csoporttól annak magyar és osztrák leányvállalatát, a Cemex Hungária Építőanyagok Kft-t és a Cemex Austria AG-t 310 millió euróért.

A Cemex Hungária a második legnagyobb betongyártó a magyar piacon: országszerte 40 készbeton-gyárral, nyolc kavicsbányával, 5 térkőüzemmel és 60 millió tonna nyersanyagtartalékkal rendelkezik, alkalmazottainak száma 800 fő. A Strabag tervei szerint a két országban a jövőben elsősorban a transzportbeton üzletágra, illetve a speciális termékek előállítására helyezik a hangsúlyt.

MTI/Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.