<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyezte, hogy az MKB Bank Zrt. egyedüli, közvetlen irányítást szerezzen az MKB-Euroleasing Pénzügyi és Szolgáltató Zrt. (MKB-Euroleasing)felett - közölte a versenyhivatal pénteken az MTI-vel.

MKB-Euroleasinget mint gépjármű-finanszírozással és ahhoz kapcsolódó szolgáltatásokkal, valamint követelés-beszedéssel foglalkozó vállalkozást érintő összefonódás hatásainak értékelésekor a GVH nem azonosított versenyaggályra alapot adó horizontális, vertikális és portfolió-hatásokat, mivel a megszerző MKB-csoport és az általa irányított vállalkozások tevékenysége nem terjed ki a gépjármű-finanszírozásra és az ehhez kapcsolódó szolgáltatásokra.

A versenyhivatal egyidejűleg engedélyezte azt is, hogy az MKB Bank egyedül szerezzen közvetlen irányítást az MKB-Euroleasing egyes leányvállalatai felett, így az Eurolízing Letét Kft., az Eurorisk Biztosítási Alkusz Kft. és a CarNet Invest Befektetési és Vagyonkezelő Zrt. felett, illetve a Vasas-Pasarét Üzemeltető és Szolgáltató Kft. felett pedig a Vasas Sport Clubbal közösen.

A vizsgálat során a versenyhatóság megállapította, hogy az Eurolízing Letét Kft. kizárólag holding tevékenységet végez, és az általa irányított vállalkozások sem végeznek piaci műveleteket. CarNet Invest Befektetési és Vagyonkezelő Zrt. vagyonkezelést végez, az Eurorisk Biztosítási Alkusz Kft. autópiaci biztosítási szerződések közvetítésével foglalkozik, a Vasas-Pasarét Üzemeltető és Szolgáltató Kft. és az általa irányított vállalkozások sport és szabadidős képzést nyújtanak, valamint büfé- és étteremüzemeltetést végeznek. Így a GVH nem azonosított olyan kapcsolódásokat az irányítás alá vont társaságok tevékenységi körében, amelyek káros horizontális, vertikális vagy portfolió-hatásokat váltanának ki.

Az MKB tavaly szeptemberben került állami tulajdonba, amikor a magyar állam 55 millió euróért vásárolta meg a Bayerische Landesbanktól. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) decemberben jelentette be, hogy a Pénzügyi Stabilitási Tanács döntése alapján átveszi az MKB Bank irányítását és a leányvállalatokra is kiterjedően újjászervezi a hitelintézetet. Első lépésként az MNB januárban 1 millió euróért értékesítette a bank tulajdonrészét az MKB biztosítótársaságaiban, egyformán 36,5-36,5 százalékot értékesített az MKB Általános Biztosító Zrt.-ben, valamint az MKB Életbiztosító Zrt.-ben meglévő 37,5-37,5 százalékos MKB-részesedéséből a többségi tulajdonosának, a Versicherungskammer Bayernnek. Áprilisban 300 alkalmazott elbocsátásának előkészítését jelentette be az MKB.

Júliusban Balog Ádám, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris politikáért, pénzügyi stabilitásért és hitelösztönzésért felelős alelnöke lett az MKB Bank elnök-vezérigazgatója, aki ezért lemondott a jegybankban betöltött minden tisztségéről.

Az idei első félévről kiadott jelentésében az MKB arról számolt be, hogy a szervezeti átalakulás eredményeként adózás előtti vesztesége 4 milliárd forintra csökkent a tavaly első félévi 15 milliárdról. A konszolidált banküzemi költségek a jelentés szerint 2014 első feléhez képest 12 százalékkal, 20 milliárd forint közelébe mérséklődtek, amit az MNB által elindított újjászervezéssel magyarázott.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.