2008. március 7. 13:04

A Mitsubishi Motors vizsgálja annak lehetőségét, hogy Romániában alkatrészgyárat nyisson - jelentette ki pénteken a Rompres hírügynökségnek Osamu Masuko, a japán vállalat elnöke.

Masuko Bukarestbe látogatott abból az alkalomból, hogy a távol-keleti gépkocsigyártó romániai importcége fennállásának ötödik évét ünnepli. A Mitsubishi elnöke Calin Popescu Tariceanu miniszterelnökkel is találkozott, aki meghívta a japánokat, hogy Romániában is nyissanak autógyárat.

A meghívásra reagálva Masuko elmondta: Európában jelenleg Hollandiában gyártanak gépkocsikat, egyelőre nem áll szándékukban új autógyártó egységet nyitni sem Romániában, sem más európai államban.

Ugyanakkor hozzátette: megvizsgálják, hogy egy esetleges alkatrészgyár megépítésére milyen üzleti lehetőségek kínálkoznak Romániában. A Mitsubishi számára Románia az ötödik legnagyobb piac, itt a japán gyártó összesen 238 ezer autót értékesített.

Korábbi sajtóhírek szerint a Mercedes gépkocsit gyártó Daimler vállalat vezetősége is vizsgálja a romániai piaci és üzleti esélyeket. Egyes értesülések szerint a németek kelet-európai gyárukat vagy Romániában vagy Lengyelországban építik meg. A vállalat illetékesei egyelőre nem nyilatkoztak terveikről.

MTI/Menedzsment Fórum