<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Miközben az amerikai jelzáloghitel-válság világszerte változatlanul szedi az áldozatait a pénzügyi ágazatban, néhány európai banknak - főleg azoknak, amelyek működésének súlyponti területe Közép-Kelet-Európa - sikerült egész jól szerepelniük, és a vártnál nagyobb nyereségre szert tenniük. Ezek közé tartozik a szerdán beszámoló német Commerzbank, a francia BNP Paribas és a cseh Komercní Banka (a francia Societé Générale leányvállalata) vagy a néhány nappal ezelőtt jelentett olasz Unicredit, és az Erste Bank.

A Kelet-Európában erős pozíciókkal rendelkező Commerzbank pénzügyi igazgatója egyenesen "szenzációs" második negyedévről beszélt, miután az adózott eredmény 6,4 százalékkal 817 millió euróra nőtt az egy évvel korábbi 768 millióról, miközben elemzők 343 millió euróra számítottak. Szerinte a pénzintézetnek igen jók az esélyei arra, hogy tovább növekedjen Németországban, illetve Közép-Kelet-Európában, a két legfontosabb piacon.

A francia bankok többségéhez hasonlóan a BNP Paribas is a vártnál jobban teljesítette a második negyedévet: az euróövezet legnagyobb bankjának adózott eredménye 34 százalékkal 1,5 milliárd euróra csökkent, miközben elemzők 1,44 milliárdot vártak. A pénzintézet egyike a legstabilabb bankoknak Európában. A bankcsoport legfőbb jövedelmi forrása a befektetési üzletág, sikereit széles termékportfóliójának köszönheti, és annak, hogy viszonylag kis súllyal szerepelnek a bank üzleti tevékenységében a jelzáloghitel-válsággal közvetlenül összefüggésbe hozható területek, másfelől nagy szerepet játszanak az ázsiai és a feltörekvő országok.

A cseh Komercní Banka 26 százalékkal növelte adózott eredményét a második negyedben, 3,39 milliárd koronára az egy évvel korábbi 2,69 milliárdról, miközben elemzők 2,98 milliárdot vártak.

A kiterjedt kelet-európai hálózattal rendelkező olasz UniCredit, Európa negyedik legnagyobb bankja is a vártnál nagyobb nyereségre tett szert a második negyedben: az adózott eredmény 1,87 milliárd euró volt - miközben elemzők 1,67 milliárdot vártak -, de 10 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól a jutalék-és díjbevételek csökkenése és a jelzáloghitel-válság kihatásai miatt. A bankcsoport a jövőbeli növekedés motorját Közép-Kelet-Európában látja, itt a bevételek 24 százalékkal nőttek a második negyedben, a térségbeli érdekeltségek adózott eredménye 416 millió euró volt, az első negyedben 326 millió.

Az osztrák Erste Bank, a második legnagyobb közép-európai bankcsoport az UniCredit mögött július végén az elemzők várakozásaival összhangban 321 millió euró adózott eredményt jelentett a második negyedévről, 22 százalékkal többet az egy évvel korábbi 263,9 milliónál.

MTI/Menedzsment Fórum 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.