2017. november 14. 09:20

Az ügylet titokban zajlott.Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna, vagy a nemzetközi piacra kilépne?
Legyen ott az Mfor.hu KKV Növekedés konferencián 2018. március 27-én a Brody Studiosban, és ismerje meg vállalata lehetőségeit!
Előadók: Kovács Ákos (Vodafone), Rákossy Balázs, NGM államtitkár, Oszkó Péter (OXO Labs), Búza Éva (Garantiqa Zrt.), Bársony Farkas (AmCham), esettanulmányok: Márkus Attila, ügyvezető (Pressenger), Kovács Dániel, ügyvezető (Netpincér), Polgár Viktor, elnök (Insomnia Middle East), és sokan mások

Andy Vajna megszerezte a debreceni Best FM-et is, írta a 24.hu. A filmügyi biztos most igazán jó lóra tett, mert a helyi 104,6 MHz-es frekvencián sugárzó adó a város legnépszerűbb rádiója, napi hallgatói elérése kimagaslóan magas, az Inspira Media Research szerint 54,4 százalékos.

Vajna cége, a Radio Plus Kft. a cégbírósági adatok szerint október 20-án vásárolta fel a Kredit Holding Kft.-t, mely a Best FM tulajdonosa. Az NMHH Médiatanácsa csupán három nappal a vétel előtt hosszabbította meg a Best FM éppen lejáró rádiós frekvenciaengedélyét 2022. december 30-ig.

Az ügylet titokban zajlott, a bevásárlásról a Radio Plus Kft. nem adott ki sajtóközleményt, a Médiatanács 42. heti üléséről kiadott sajtóanyagban pedig nem volt nyoma a frekvenciaengedély-hosszabbításnak. Utóbbira a testület október 24-én, a már megjelent sajtóanyag kiadása után feltöltött jegyzőkönyv egyik határozatában bukkant rá a 24.hu.

A lap helyi forrásai szerint Kredit Holding Kft. vagy azért bólinthatt rá Vajna ajánlatára, mert nagyon sok pénz volt az asztalon, vagy azért, mert úgy érezték, ha nem fogadják el az ajánlatot, a Médiatanács nem hosszabbítja meg a frekvenciaengedélyüket. A Kredit Holding sikeres vállalkozásnak tűnik, 2016-ban 156 millió forint nettó árbevétele és 47 millió forint profitja volt adózás után, így kérdéses, hogy miért váltak meg tőle, ha nem a Médiatanács miatt. A cég vezetésében Vajnáék a felvásárlás után is meghagyták Szombati Zsoltot, aki viszont azt mondta a 24.hu megkeresésére, hogy nyomásgyakorlás nem volt, ez pusztán időbeli egybeesés.

A Cívishír.hu információi szerint egyébként a Best FM munkatársai az utolsó pillanatig nem tudtak az eladásról, a sajtóból értesültek a tulajdonosváltásról.

Andy Vajnának nem a Best FM az egyetlen debreceni rádiója, áprilisban szerezte meg az addig önkormányzati üzemeltetésben működő Rádió FM95-öt, ami azóta Rádió 1 néven sugároz.

Frissítés: az NMHH reagált cikkünkre, melyet alább változtatás nélkül közlünk.

"Az Andy Vajna zsebre vágta a leghallgatottabb debreceni rádiót is című cikkükben a 24.hu portálra hivatkozva azt írják: "Az ügylet titokban zajlott."

A valóság ezzel szemben az, hogy a Médiatanács teljes transzparencia mellett működik: üléseinek napirendi pontjai, az ülések jegyzőkönyvei és döntései – a törvény adta keretek között – nyilvánosak, mindenki számára hozzáférhetőek, és forrásul, illetve tájékozódásul ugyanúgy felhasználhatók minden állampolgár, mint újságíró számára.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság a Médiatanács-ülésekről készült heti közleményekben – a törvényi előírásokat szigorúan figyelembe véve – minden esetben a hírértékkel rendelkező kommunikálásra váró döntéseket emeli ki, és minden közleményében is linkelhető módon közzéteszi hivatkozásait. A törvény szerint a napirendi pontok, a jegyzőkönyvek és határozatok minden esetben megtalálhatók a hatóság honlapján. A közlemények nem helyettesíthetik és nem is helyettesítik a határozatok, azaz a döntések törvény szerinti közreadását és megismerhetőségét, az ülések teljességéhez tartozó összes ügy részletes kifejtését, nem váltják fel az elmélyült újságírói vagy a részletes tudományos munkát.

Általánosságban: a közleményben a vidéki, országos hallgatóközönséget nem érintő rádiók médiaszolgáltatási jogosultságnak meghosszabbítása nem kerül bele, például legutóbb a július 25-én napirendre vett, az ajkai és várpalotai vételkörzetben egyaránt fogható Mária Rádió Bakony frekvenciahosszabbítása esetében sem tett így, és nem írta bele közleményébe az Ön által kifogásolt napon azt, hogy a nyíregyházi Zenebolygó Kft. kérelmét is pozitívan bírálta el a testület, és a rádió még öt évig szólhat a 91,1 MHz-en."

mfor.hu