3p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

A Fővárosi Bíróság pénteki határozata értelmében jövő áprilisban folytatódik az a per, amelyben az orosz Surgutneftegas (Szurgutnyeftyegaz), a Mol Nyrt. egyik tulajdonosa, a magyar olajipari cég idén áprilisban kelt igazgatósági határozatának hatályon kívüli helyezését kéri.

A hatályon kívül helyezés azért fontos az orosz vállalatnak, mert a határozatban megtagadták a Mol részvénykönyvébe tulajdonosként való bejegyzését, s ezért nem vehetett részt a magyar cég idei éves rendes közgyűlésén.

Egy évvel korábban, 2009-ben már indított ugyanilyen ügyben pert a felperes orosz cég, de az idén novemberben a Fővárosi Ítélőtábla jogerős határozatával helyben hagyta a Fővárosi Bíróságnak a Surgutneftegas keresetét elutasító ítéletét.

Az orosz cég a második pert idén júliusban indította. A Surgutneftegas 21,1 százalékban tulajdonos a Molban.

A pénteki tárgyaláson a felperes orosz cég jogi képviselője fenntartotta keresetét, míg az alperes Mol jogi képviselője azt kérte, hogy már ezen a napon hozzon elutasító határozatot a bíróság az ügyben. Az alperes kifejtette, a felperesnek nincs jogi legitimációja az ügyben, s így nincs keresetindítási lehetősége sem.

Az alperes, hivatkozva a korábbi jogerős elutasításra, kifejtette, azóta nem történt érdemi változás a felperes jogi legitimációját illetően, s ezért nincs lehetőség érdemi tárgyalásra sem.

A bíró pénteken nem hozott végző határozatot, s a következő tárgyalást 2011. április 6-ra tűzte ki azzal az ígérettel, hogy ekkor lezárja az ügyet.

A felperes képviselője a tárgyaláson kifejtette, kétségesnek tartja, hogy egyáltalán létezik-e az az igazgatósági határozat, ami alapján megtagadták a Surgutneftegas részvénykönyvi bejegyzését. A Mol alapszabálya és igazgatóságának ügyrendje ugyanis nem teszi lehetővé a körszavazást, azt a szavazási módot, amire az alperes hivatkozik az ügyben.

A felperes képviselője ebből kiindulva kérte azt is, hogy a bíróság állapítsa meg, hogy nem létezik ilyen határozat.

Az írásbeli szavazás belső szabályozási lehetőségét és jogosságát a felperes képviselője elismerte ugyan a tárgyaláson, de hangsúlyozta, hogy az alperes által benyújtott dokumentum nem bizonyítja hitelt érdemlően ennek megtörténtét, mivel csak egy igazolást adott be arról a cég elnök-vezérigazgatójának az aláírásával, hogy volt ilyen szavazás. A felperes képviselője a szavazást valószínűtlennek tartva részletes kimutatást kért az eljárásról, s kérte, hogy ehhez például csatolják a beérkezett szavazatokat is.

Az alperes képviselője kitartott álláspontja mellett, miszerint volt ilyen szavazás, s az meg is felelt a szabályoknak. Hozzátette, a valószínűtlenséget nem lehet bizonyítani, s ezért ellenzi a felperes bizonyítási indítványát.

Az alperes szerint a felperes ezzel a keresetével elkésett, s ezért a bíróság nem is vizsgálhatja az abban leírtakat.

A felperes képviselője vitatta az elkésettséget, mondván, ha nem volt határozat, nincs olyan határnap sem, amihez képest elkéshetett volna beadványa.

Az alperes erre idézte a felperes korábbi keresetét, amiben szerinte elismerte, hogy volt ilyen határozat.

A bíróság a tárgyaláson a Molt a kért bizonyítékok becsatolására, hiánypótlásra kötelezte, a felperes jogi képviselőjét pedig egyebek mellett arra, hogy eredeti tulajdonosi meghatalmazást is csatoljon beadványához, mert korábban csak fénymásolt meghatalmazást adott át a bíróságnak. A bíró erre 15 napon belüli határidőt adott a feleknek azzal, hogy ha a felperes nem csatolja az eredeti meghatalmazást, akkor a bíróság megszünteti a pert.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!