Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Tura és Szeged azért kapta az Arany Doboz díjat, mert sikeresen növelték az eldobható papírdobozok, az úgynevezett italos kartonok begyűjtési arányát a lakosság segítségével.

Az Italos Karton Környezetvédelmi Szolgáltató Egyesülés (IKSZ) két kategóriában hirdette meg a versenyt: az egyikben a 60 ezer fő alatti városok indultak, míg a másikban a 60 ezer fő feletti települések versenyeztek. A főnyeremény egy Arany Doboz, és egy 1 napos vállalati kirándulás volt.

A 60 ezer alatti városok között Turát és környékét képviselő Turai Szelektív Hulladékhasznosító és Környezetvédelmi Kft. nyert 11.890 kilogramm begyűjtött mennyiséggel, ami mintegy 22 begyűjtött kartondobozt jelent lakosonként.

A 60 ezer fő feletti kategóriában Szegedet és a környező településeket képviselő Szegedi Környezetgazdálkodási Kht. nyert 28.410 kilogramm begyűjtött mennyiséggel, ami átlagosan 9 szabályosan begyűjtött kartondobozzal egyenlő lakosonként.

Az elért eredmények különösen jónak mondhatók, mivel országos adatok szerint az éves italos karton kibocsátás lakosonként 50-60 tégladoboz. Ebből hozzávetőleg 3-4 dobozt gyűjtenek vissza és hasznosítanak évente azokról a településekről, ahol már működik a szelektív hulladékgyűjtés - áll az IKSZ közleményében.

Az IKSZ adatai alapján 2003-ban az Európai Unió 15 tagországában összesen 280 000 tonna italoskarton csomagolást hasznosítottak anyagában. A tagországok közül Németország és Belgium nyújtott kiemelkedő teljesítményt, az előbbi 65 százalékos, míg az utóbbi 68 százalékos hasznosítási aránnyal. Magyarországon ugyanez az arány 8 százalék volt, amit 2010-re 10 százalékkal szeretnének növelni a környezetvédelmi hatóságok.

Magyarországon 2004-ben alakult meg az Italoskarton Környezetvédelmi Szolgáltató Egyesülés. Az egyesülést a Tetra Pak Hungária Rt., a SIG Combibloc Kft. és az Elopack magyarországi képviselete alapította.

Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.

 

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.