<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A halmozódó készlet, a nagybani kereskedőkön lévő nyomás miatt az autóárak egyenletes csökkenését jelzi előre Kínában az év második felére a nemzeti fejlesztési- és reformbizottság (NDRC) - derül ki a bizottság pénteki közleményéből.

Az autógyárak nagy valószínűséggel a dílerekkel közös akciókba kezdenek majd, hogy teljesítsék eladási terveiket - véli Csen Hsziao-tung (Cheng Xiaodong) az NDRC egyik szakvezetője a közleményben. Az év első felében az autópiacon már kisebb, 1,18 százalékos visszaesés volt érezhető az előző év azonos időszakának áraihoz képest.

A Credit Suisse Group AG ugyancsak azt feltételezi, hogy a világ legnagyobb autópiacán a fogyasztók megnyeréséért a kereskedők hamarosan árháborúba kezdhetnek készleteik felszámolása érdekében. A nagykereskedelmi szállítások a múlt hónapban az eddigi 15 hónap legalacsonyabb szintjén voltak, amit a vásárlói kedv infláció miatti visszaesésével magyaráznak.

Az eladások 2009 februárja óta folyamatosan emelkednek Kínában, de áprilisban már némileg megtorpant a növekedés, mivel nőttek a fogyasztói árak és a gazdasági bővülés folyamata is veszített lendületéből. Piaci szereplők szerint a tavalyi magas árakról már nem érdemes álmodozni, az árak csökkenése elkerülhetetlen. Egyes becslések szerint egy 100 ezer jüanos (3,3 millió forintos) autónál 5 százalék körüli áresésre lehet számítani.

A kínai tervezési főhatóság megállapítja azt is, hogy az év második felében sűrűbbé vált, válik az új modellek bemutatása, így például júliusban heti három a jellemző, a következő két hónapra pedig több mint 20-at irányoztak elő a gyártók.

A kínai kormány kedvezményekkel továbbra is támogatja a vidékiek motorkerékpár, és gépkocsi vásárlását; az első félévben ez közel 8 milliárd jüanjába (1,1 milliárd dollár) került a költségvetésnek. Az "öreg autót új autóra" csereakciók támogatására ezen felül mintegy 2,5 milliárd jüant (368,6 millió dollár) áldoztak.

A kínai havi autóeladások először tavaly januárban haladták meg az amerikait és 2009 év végén beállították a világcsúcsot, a 13,6 millió darabot, amiből 10,3 millió volt a személyautó. Az éves növekedés 45 százalékos volt. Az idén júniusban összesen 1,04 millió gépkocsit adtak el. A csúcs márciusban volt, amikor egyetlen hónap alatt 1,7 millió új autó talált gazdára az kelet-ázsiai országban.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.