2001. február 1. 11:00

Legkésőbb augusztusig a pénzügyi tárca benyújtja a nyugdíjreform továbbfejlesztéséről szóló törvénymódosítást.

Legkésőbb augusztusig a pénzügyi tárca benyújtja a nyugdíjreform továbbfejlesztéséről szóló törvénymódosítást -- tudtuk meg. A tervek szerint az állami nyugdíjat versenyképessé tennék a magánnyugdíjjal szemben. Felvetődött a nyugdíj örökölhetőségének lehetősége is.

Folyik a nyugdíjreform előkészítése -- válaszolta a Világgazdaságnak Varga Mihály pénzügyminiszter. A nyugdíjrendszer állami ága megreformálásának lehetőségeit egy a PM által felállított bizottság elemzi, de a többi érintett tárca is képviselve van. A miniszter elmondta, számos javaslat vizsgálatát végzi a bizottság. Leghamarabb márciusra készülhet el egy összegző anyag, a törvényalkotási naptár szerint pedig augusztusban terjesztenék azt a parlament elé. A pénzügyminiszter egyelőre korainak tartja, hogy a tervekkel a nyilvánosság elé álljon a tárca. Azt korábban említette a miniszter, hogy fontos feladat az állami nyugdíjrendszer reformja, mivel az állami rendszer 5--20 éven belül finanszírozhatatlanná válik. A tervek szerint az államit versenyképessé tennék a magánnyugdíjjal. Az egyéni számla mellett az állami nyugdíj örökölhetőségét is vizsgálják.

Az állami nyugdíjak öröklésének szabályozására Európa-szerte sokféle példát láthatunk. Ausztriában a nyugdíjrendszer 2000 októberében életbe lépett reformjáig az özvegy elhunyt házastársa nyugdíjának 40 és 60 százaléka közötti részére volt jogosult, azóta viszont az alsó határ eltörlésével akár az egészet is megvonhatják. Nagy-Britanniában az 1975-ös törvény még a nyugdíj keresettől függő részének teljes örökölhetőségéről rendelkezett, az 1986-os módosítás nyomán azonban ez 50 százalékra csökkent. A módosítás eredetileg 2000 áprilisában lépett volna életbe, de az rossz tájékoztatás miatt érkezett panaszok nyomány 2002 októberéig még a régi rendelkezések érvényesek.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.