2001. február 1. 11:00

Legkésőbb augusztusig a pénzügyi tárca benyújtja a nyugdíjreform továbbfejlesztéséről szóló törvénymódosítást.

Legkésőbb augusztusig a pénzügyi tárca benyújtja a nyugdíjreform továbbfejlesztéséről szóló törvénymódosítást -- tudtuk meg. A tervek szerint az állami nyugdíjat versenyképessé tennék a magánnyugdíjjal szemben. Felvetődött a nyugdíj örökölhetőségének lehetősége is.

Folyik a nyugdíjreform előkészítése -- válaszolta a Világgazdaságnak Varga Mihály pénzügyminiszter. A nyugdíjrendszer állami ága megreformálásának lehetőségeit egy a PM által felállított bizottság elemzi, de a többi érintett tárca is képviselve van. A miniszter elmondta, számos javaslat vizsgálatát végzi a bizottság. Leghamarabb márciusra készülhet el egy összegző anyag, a törvényalkotási naptár szerint pedig augusztusban terjesztenék azt a parlament elé. A pénzügyminiszter egyelőre korainak tartja, hogy a tervekkel a nyilvánosság elé álljon a tárca. Azt korábban említette a miniszter, hogy fontos feladat az állami nyugdíjrendszer reformja, mivel az állami rendszer 5--20 éven belül finanszírozhatatlanná válik. A tervek szerint az államit versenyképessé tennék a magánnyugdíjjal. Az egyéni számla mellett az állami nyugdíj örökölhetőségét is vizsgálják.

Az állami nyugdíjak öröklésének szabályozására Európa-szerte sokféle példát láthatunk. Ausztriában a nyugdíjrendszer 2000 októberében életbe lépett reformjáig az özvegy elhunyt házastársa nyugdíjának 40 és 60 százaléka közötti részére volt jogosult, azóta viszont az alsó határ eltörlésével akár az egészet is megvonhatják. Nagy-Britanniában az 1975-ös törvény még a nyugdíj keresettől függő részének teljes örökölhetőségéről rendelkezett, az 1986-os módosítás nyomán azonban ez 50 százalékra csökkent. A módosítás eredetileg 2000 áprilisában lépett volna életbe, de az rossz tájékoztatás miatt érkezett panaszok nyomány 2002 októberéig még a régi rendelkezések érvényesek.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.