2010. február 18. 08:11

A legnagyobb francia és az egyik legnagyobb európai biztosító, az AXA csütörtökön 3,606 milliárd euró adózott eredményt jelentett tavalyról, majdnem négyszer többet a 2008-as 923 milliónál, meghaladva az elemzők várta 2,972 milliárdot is.

Sikerült túlesni a pénzügyi válság okozta előző évi, 84 százalékos profitcsökkenésen, amelyet nagyrészt 2,588 milliárd eurós úgynevezett nem realizált veszteség okozott, zálogjoggal támogatott értékpapírok, részvények és vállalati kötvények leértékelődése, illetve fedezeti intézkedések formájában. Tavaly már éppen fordítva, felértékelődtek a cég portfolió-befektetései, miközben a biztosítási üzletmenet még gyenge volt. Ám a profit messze nem érte el a 2007-es 5,666 milliárdot. Az AXA profitja 2007-ig folyamatosan növekedett.

Az AXA díjbevétele tavaly 3 százalékkal 90,124 milliárd euróra csökkent, de ez is több volt az elemzők várta 89,164 milliárdnál.

Az életbiztosítás bevétele 4 százalékkal maradt el a 2008-astól. A vagyon- és balesetbiztosítás 1 százalékkal több, a vagyonkezelés 25 százalékkal kevesebb bevételt hozott tavaly, mert évi átlagban a kezelt vagyon 18 százalékkal kevesebb volt, habár év végén, 845 milliárd eurón, nettó 29 milliárd euróval meghaladta a 2008 végit.

Az AXA Magyarországon kereskedelmi banki fiókteleppel, biztosítóval, alapkezelővel, szolgáltató céggel, nyugdíj- és egészségpénztárral van jelen.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.