<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Az Allianz biztosító február 29-ig ad halasztást új ügyfeleinek arra, hogy a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás (kgfb) első részletét befizessék - tájékoztatta a biztosító az MTI-t. Az év végi biztosítóváltós roham miatt több cég nem tudta időben kiküldeni új ügyfeleinek a csekket. Múlt év november-decemberben mintegy 700 ezren váltottak biztosítót.

Az Aegon után most az Allianz is úgy határozott, hogy kitolja az első havi kötelező gépjármű felelősségbiztosítási díj befizetésének határidejét. A lépésre egy jogi probléba miatt van szükség: a kgfb-ről szóló kormányrendelet szerint a biztosító kockázatvállalása megszűnik, ha az ügyfél az esedékességtől számított 30 napon belül nem fizeti be a díjat.

Miután az esedékesség január 1. volt (mindig a következő biztosítási időszak első napja), nemfizetés miatt január 30-án megszűnik a szerződés. Az év végi kgfb kampány miatt több biztosító nem tudta időben kiküldeni új ügyfeleinek - múlt év november-decemberben mintegy 700 ezren váltottak biztosítót - a csekket, illetve számlát.

Eddig az Aegon jelezte, hogy március 20-ig ad fizetési halasztást, míg az Allianz február 29-ig tolta ki a fizetési határidőt, megjegyezve, hogy a csekkek még januárban megérkeznek mindenkihez.
    
A biztosító kockázatvállalása tehát rendben van a halasztással, az autósoknak viszont gondjuk lehet, mert egy közúti ellenőrzéskor, nem biztos, hogy igazolni tudják a biztosítás meglétét. Az Allianz azt javasolja, hogy a tulajdonosok tartsák maguknál a biztosítási ajánlatukat, bár azon nem szerepel a halasztás. Viszont a rendőrök - akár az igazoltatás helyszínén is - ellenőrizni tudják a központi nyilvántartásból, hogy az adott kocsinak van-e érvényes biztosítása. Ezt az adatbázist az Allianz naponta frissíti, tehát aki halasztást kapott, annak élőként szerepel a biztosítása a rendszerben.
    

Az autósok ne lepődjenek meg, ha az első díjértesítőn nem a bónusz fokozatuknak megfelelő lesz a díjuk - közölte a Allianz. Ennek az az oka, hogy az új biztosító még nem kapta meg a régitől a bónusz-málusz (kártörténeti) igazolást, addig pedig kötelező a biztosítottat az alap (A0) osztályba besorolni. (A kártörténeti igazolások pedig azért késnek, mivel most először december utolsó napjáig kell vizsgálni minden autóst, korábban az év közepén zárult a megfigyelési időszak.)
    
A kártörténeti igazolás megérkezését követően a biztosító a szerződő bonus-malus besorolását és díját az igazolás tartalmának megfelelően - 2008. január 1-jére visszamenőleg - módosítja.  A többletdíjat pedig - az ügyfél kérésének megfelelően - visszautalja, vagy beszámítja a későbbi díjba.

MTI/Menedzsment Fórum 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.