2008. január 25. 15:59

Az Allianz biztosító február 29-ig ad halasztást új ügyfeleinek arra, hogy a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás (kgfb) első részletét befizessék - tájékoztatta a biztosító az MTI-t. Az év végi biztosítóváltós roham miatt több cég nem tudta időben kiküldeni új ügyfeleinek a csekket. Múlt év november-decemberben mintegy 700 ezren váltottak biztosítót.

Az Aegon után most az Allianz is úgy határozott, hogy kitolja az első havi kötelező gépjármű felelősségbiztosítási díj befizetésének határidejét. A lépésre egy jogi probléba miatt van szükség: a kgfb-ről szóló kormányrendelet szerint a biztosító kockázatvállalása megszűnik, ha az ügyfél az esedékességtől számított 30 napon belül nem fizeti be a díjat.

Miután az esedékesség január 1. volt (mindig a következő biztosítási időszak első napja), nemfizetés miatt január 30-án megszűnik a szerződés. Az év végi kgfb kampány miatt több biztosító nem tudta időben kiküldeni új ügyfeleinek - múlt év november-decemberben mintegy 700 ezren váltottak biztosítót - a csekket, illetve számlát.

Eddig az Aegon jelezte, hogy március 20-ig ad fizetési halasztást, míg az Allianz február 29-ig tolta ki a fizetési határidőt, megjegyezve, hogy a csekkek még januárban megérkeznek mindenkihez.
    
A biztosító kockázatvállalása tehát rendben van a halasztással, az autósoknak viszont gondjuk lehet, mert egy közúti ellenőrzéskor, nem biztos, hogy igazolni tudják a biztosítás meglétét. Az Allianz azt javasolja, hogy a tulajdonosok tartsák maguknál a biztosítási ajánlatukat, bár azon nem szerepel a halasztás. Viszont a rendőrök - akár az igazoltatás helyszínén is - ellenőrizni tudják a központi nyilvántartásból, hogy az adott kocsinak van-e érvényes biztosítása. Ezt az adatbázist az Allianz naponta frissíti, tehát aki halasztást kapott, annak élőként szerepel a biztosítása a rendszerben.
    

Az autósok ne lepődjenek meg, ha az első díjértesítőn nem a bónusz fokozatuknak megfelelő lesz a díjuk - közölte a Allianz. Ennek az az oka, hogy az új biztosító még nem kapta meg a régitől a bónusz-málusz (kártörténeti) igazolást, addig pedig kötelező a biztosítottat az alap (A0) osztályba besorolni. (A kártörténeti igazolások pedig azért késnek, mivel most először december utolsó napjáig kell vizsgálni minden autóst, korábban az év közepén zárult a megfigyelési időszak.)
    
A kártörténeti igazolás megérkezését követően a biztosító a szerződő bonus-malus besorolását és díját az igazolás tartalmának megfelelően - 2008. január 1-jére visszamenőleg - módosítja.  A többletdíjat pedig - az ügyfél kérésének megfelelően - visszautalja, vagy beszámítja a későbbi díjba.

MTI/Menedzsment Fórum 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.