2015. május 4. 19:10

Az Alteo Energiaszolgáltató Nyrt. felvásárolta a korábban az ELMŰ-ÉMÁSZ Csoport tulajdonában álló Sinergy Energiaszolgáltató, Beruházó és Tanácsadó Kft.-t - közölte az Alteo hétfőn.

Az akvizícióval a Sinergy 11 leányvállalatában lévő részesedése - kilenc projekttársaság teljesen, kettő pedig részben - is az Alteo kezébe került.

A Synergy jegyzett tőkéje 1,708 milliárd forint az Elmű Nyrt. és az Émász Nyrt. által közzétett tőzsdei közlemények szerint, a két cég 50-50 százalékban volt tulajdonos az eladott társaságban.

A 2014 decemberében elindított és most lezárt ügylet révén az Alteo a hazai energetikai szektor második vonalának vezető szereplőjévé vált. Erőművi portfóliója 41,25 megawatt villamosenergia- és 226 megawatt hőtermelő kapacitással bővült.

A megszerzett energiatermelő kapacitások és erőművi szabályzóközpont révén a megtermelt villamos energiát a jövőben diverzifikált csatornákon tudja értékesíteni a végfelhasználók és a többi iparági szereplő részére - írták.

A közlemény idézi Marie-Theres Thiellt, az ELMŰ-ÉMÁSZ csoport elnökét, aki elmondta: az ELMŰ-ÉMÁSZ csoport a jövőben az alaptevékenységéhez közelebb álló, elsősorban az intelligens hálózatokhoz illetve a megújuló energiák termeléséhez is kapcsolódó üzletágakra kíván koncentrálni.

Az Alteo Energiaszolgáltató Nyrt. hazai tulajdonban lévő komplex energetikai szolgáltató, üzleti aktivitása kiterjed a megújuló erőforrásokon is alapuló energiatermelésre, az energiakereskedelemre, valamint az energiagazdálkodási szolgáltatások területére.

A 2008-ban alapított társaság érdekeltségi körébe tartozik többek között a győri és a soproni fűtőerőmű, valamint több, megújuló energiát hasznosító kiserőmű és négy szélerőmű is. A vállalat 2010. október 11-e óta van a Budapesti Értéktőzsdén, árbevétele 2014-ben 5,9 milliárd forint volt.

MTI