2p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Az orosz Surgutneftegas konszern által vásárolt Mol-részvénycsomag körüli helyzet megoldásában az Európai Unió segítségét kérte Igor Szecsin orosz miniszterelnök-helyettes a Günther Oettinger uniós energiaügyi biztossal tartott találkozón kedden Moszkvában.

Szecsin feltétlenül szükségesnek nevezte annak a kérdésnek a megoldását, hogy a Surgutneftegas (Szurgutnyeftyegaz) élhessen a piaci körülmények között másfél éve vásárolt részvények tulajdonosi jogaival. "Az évi 65 millió tonna kőolajat kitermelő Surgutneftegas tulajdonosként való belépése kétségtelenül erősíteni fogja a Mol piaci helyzetét a nyersanyaggal való ellátás terén" - mondta Szecsin a megbeszélésről kiadott közlemény szerint, és reményének adott hangot, hogy az Európai Unió részt vállal a kialakult helyzet megoldásában. Az uniós biztos kijelentette, hogy a felvetett kérdéseket a lehető legalaposabban meg fogja vizsgálni.

A megbeszélésen szó volt az orosz-EU energiaügyi párbeszéd küszöbön álló, 10. konferenciájának előkészítése kapcsán Oettinger javasolta, hogy a párbeszédet jelentős mértékben szélesítsék ki, és meghívta az orosz szakértőket, hogy vegyenek részt a 2050-ig szóló hosszú távú uniós energiaügyi stratégia kidolgozásában.

Szecsin felszólította az EU-t, hogy adja meg a stratégiai státust az Északi és a Déli Áramlat gázvezetékeknek, amelyek kétségtelenül fokozzák az EU energetikai és környezetvédelmi biztonságát. A Nabucco vezeték tervére célozva kijelentette: "Oroszország támogatja az energiahordozók szállítási útvonalainak diverzifikálását, de ezen belül elsősorban azokat a projekteket, amelyek gazdaságilag megalapozottak, hatékonyak, és világos, hogy milyen nyersanyagforrásra támaszkodnak".

Az orosz politikus tájékoztatta Oettingert az orosz cégek részvételéről külföldi projektekben, elsősorban a német Ruhr Oel 50 százalékának megvásárlásáról, és javasolta, hogy az európai vállalatok vegyenek részt a kalinyingrádi atomerőmű építésében. Ezen kívül Szecsin szükségesnek mondta az európai árképzés alapos tanulmányozását, mivel az orosz gáz exportára nem ritkán a tulajdonképpeni felhasználók által fizetett ár mindössze 30-40 százaléka.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!