<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Felülvizsgálati kérelemmel fordul az Emfesz - Első Magyar Földgáz- és Energiakereskedelmi Kft. a Legfelsőbb Bírósághoz a Fővárosi Ítélőtáblának a tulajdonosváltással kapcsolatban hozott elmarasztaló ítélete miatt - közölte Góczi István, az Emfesz egyik ügyvezetője szerdán.

A Fővárosi Ítélőtábla a Fővárosi Bíróság 2011. március 30-án hozott ítéletének fellebbezését  a napokban utasította el, így az jogerőre emelkedett. Erről az Emfesz eredeti tulajdonosa, a ciprusi bejegyzésű Mabofi Holdings tájékoztatott. A Mabofi Holdings igazgatója, Karikás Dávid közleményben arról szólt, szeretne a tulajdonos mielőbb  birtokon belülre kerülni azért, hogy megvizsgálják mi történt az Emfesz-nél az elmúlt két és fél évben.

Az Emfesz ügyvezetője ugyanis 2009 tavaszán egy dollárért eladta a Mabofi tulajdonában lévő gázkereskedő céget a Svájcban bejegyzett RosGas AG-nak.

Góczi István azt mondta: számos bíróság tárgyalta már az ügyet, és még egyik sem vonta kétségbe azt, hogy a 2004-ben kapott általános meghatalmazás ne terjedt volna ki az esetleges értékesítésre is. Ezt eddig minden bíró tényként kezelte, hiszen ezért általános a meghatalmazás - fűzte hozzá.

A márciusi ítélet után Góczi István azt nyilatkozta, hogy az elsőfokú ítéletben azért semmisítették meg a társaság 2009-ben történt eladását, mert "az erre is  szóló meghatalmazás megfogalmazása nem volt egyértelmű a bíró számára".

Góczi István korábban többször hangsúlyozta, hogy 2009 tavaszán a Mabofi Holdingtól 2004. október 15-én kapott és  2004. december 5-én megerősített meghatalmazás alapján adta el a Dmitro Firtas ukrán üzletember közvetett tulajdonában lévő Emfeszt a Svájcban bejegyzett RosGas AG-nak. Ennek előzménye pedig az volt, hogy 2009 tavaszán  a gázszállító RosUkrEnergo beszüntette az Emfesznek a szállítást.

Az Emfesz ügyvezetője szerdán beszélt arról is, hogy a társaság helyzete nehéz, amit a perek tovább nehezítenek. Az Emfesz-ben Lényegében tevékenység nem folyik, amióta a gázkereskedői engedélyt a hatóság 2011 első felében visszavonta.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.