2001. augusztus 3. 11:00

Az ITDH az idei első fél évben 38 külföldi cég jelentős befektetésre vonatkozó érdeklődését szolgálta ki. Közülük 25 esetben született kedvező befektetési döntés, 550 millió euró értékben -- közölte a kht. vezérigazgatója tegnapi sajtóértekezletén.

Mivel a Gazdasági Minisztérium adatai szerint a külföldi működőtőke behozatal Magyarországra 2001 első öt hónapjában 1186 millió euró volt, ez azt jelenti, hogy a külföldiek megvalósított magyarországi befektetéseinek legalább 50 százaléka az ITDH közreműködésével jön létre -- mutatott rá Skultéti Vilmos vezérigazgató. E befektetések mintegy 7000 új munkahelyet teremtenek, és nagymértékben hozzájárulnak a magyar kivitel növeléséhez.

Az idei első hat hónapban az ITDH összesen 161 szakmai programot szervezett, közülük 112 exportfejlesztő, 49 pedig befektetés ösztönző célú volt. Ugyanebben az időszakban az ITDH közreműködésével az elmúlt években meghozott befektetési döntés nyomán 23 cégnél kezdődött meg a termelés. A vállalatok között öt japán, négy francia, három amerikai, két svájci céget találunk, de brit, spanyol, olasz, koreai, belga, holland és kanadai társaságok is megkezdték a termelést. Az első fél évben megindult termelési kapacitások értéke 428,6 millió dollár volt.

Az ITDH az idén a befektetői kapcsolatok további erősítését tervezi a tengerentúli, valamint ázsiai, fejlett ipari országokkal (USA, Japán, Tajvan, Szingapúr), valamint az arab térséggel. Ennek érdekében ez év szeptember 27-én megnyitja irodáját Los Angelesben, s a közeljövőben a pekingi mellett alképviseletet készül nyitni Sanghajban. Vilniusban is létesül kereskedelmi szolgálati iroda. Az ITDH budapesti ügyfélszolgálata és kilenc regionális irodája az utóbbi hónapokban több mint nyolcezer érdeklődőt tájékoztatott a Széchenyi-terv pályázatairól. Budapesten például 4862 pályázati anyagot vittek el. A budapesti után a legtöbb érdeklődőt az észak-dunántúli regionális képviselet regisztrálta.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.