TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Tóth Marianna fb-tag lett a Közgép Zrt.-ben.

Június végén új ember került be Simicska Lajos legendás építőipari cégének, a Közgép Zrt.-nek a felügyelőbizottságába. Tóth Marianna általános jellemzése a magyar sajtóban, hogy ő Simicska egyik leghűségesebb embere, aki az Orbán Viktor kegyeiből kiesett üzletember megannyi vállalkozásában vett már részt.

Simicska Lajos 

Tóth neve legutóbb akkor került reflektorfénybe, amikor az index.hu internetes hírportál tulajdonosváltása idén tavasszal lezajlott. Az átadó Spéder Zoltán bankár, pontosabban az érdekeltségébe tartozó Közép-Európai Média és Kiadó Zrt. (CEMP) volt. Az átvevő pedig - egy opciós jog lehívásával - a Simicska-világ oszlopos tagjának számító Tóth operációs irányítása alá tartozó cég, az NG Nanga Parbat 17 Zrt., illetve az általa létrehozott Magyar Fejlődésért Alapítvány volt. (Spéderben és Simicskában közös, hogy mindkettőjük viszonya finoman szólva megromlott a jelenlegi hatalommal.)

Tóth emellett igazgató a Magyar Nemzet kiadásáért felelős cégben, ahol a döntéseket Simicska Lajos fiával, Simicska Ádámmal közösen hozzák meg. 

A bizalmi ember 2017. június 27-től lett tagja a Közgép Zrt. felügyelőbizottságának. Ezzel párhuzamosan sor került egy másik változásra is: a Közgép jogi képviseletét több ügyben ellátó Sárvári Tamás az fb-ből átkerült az igazgatóságba. Egy évekkel ezelőtti Népszava-cikk szerint Sárvári egy, a kolontári vörösiszap katasztrófa kárfelszámolási munkáiban részt vevő cég korábbi svájci tulajdonosának képviseletét is ellátta.

Tóth fb-tagsága a cégnyilvántartás szerint 2019. május 31-ig él. Az üzletasszony egyébként tulajdonosi oldalon is felbukkan a Közgép Zrt.-ben. Ő a cégjegyzésre jogosult személy a Pro Aurum Vagyonkezelő Zrt.-ben, amelynek 23,27 százalékos szavazati joga van a hatályos cégnyilvántartás szerint.

A Közgép a második Orbán-kormány idejében a hazai útépítések megkerülhetetlen szereplője volt, 2015-ben még 101,5 milliárd forintos árbevételt értek el, de tavaly már be kellett érniük 19,9 milliárddal. Az adózás előtti eredményük ennek megfelelően 10,4 milliárdról sovány 540,4 millióra csökkent. Az ok egyszerű: a politikai hátszél elfogyásával a közbeszerzési megrendelések is elapadtak.

Baka F. Zoltán

mfor.hu 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.