2007. január 18. 17:31

A világ első számú félvezetőgyártója, az amerikai Intel vállalat chipüzemet építene Kínában. Egyes értesülések szerint a kínai kormányzat már áldását is adta, hogy a beruházás Dalian városában megvalósuljon. A beruházás értékét szakértők 3-3,5 milliárd dollárra becsülik.

Az Intelt már egy ideje érdekli a kínai beruházás lehetősége - írja a Financial Times című brit üzleti napilap. A vállalat más, alacsonyabb béreket is elviselő országokban is megjelenne.

Kínában már építi üzemét a világ több jelentős félvezetőgyártója, például a Taiwan Semiconductor Manufacturing és a Hynix Semiconductor.

Kína egybként nemcsak az olcsó munkaerő miatt vonzó: az ország a parányi chipek első számú piaca lett: a világkereslet több mint egyötöde itt képződik. Szakértők úgy számolnak, hogy ez a szám öt év alatt megkétszereződhet, és értékében elérheti a 124 milliárd dollárt is.

A kínai chipgyártás értéke 2005-ben 2,6 milliárd dollár körül volt. Kína Indiával versenyez a vezető ázsiai félvezetőgyártó hatalom státuszáért.

Menedzsment Fórum

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.