2007. január 18. 17:31

A világ első számú félvezetőgyártója, az amerikai Intel vállalat chipüzemet építene Kínában. Egyes értesülések szerint a kínai kormányzat már áldását is adta, hogy a beruházás Dalian városában megvalósuljon. A beruházás értékét szakértők 3-3,5 milliárd dollárra becsülik.

Az Intelt már egy ideje érdekli a kínai beruházás lehetősége - írja a Financial Times című brit üzleti napilap. A vállalat más, alacsonyabb béreket is elviselő országokban is megjelenne.

Kínában már építi üzemét a világ több jelentős félvezetőgyártója, például a Taiwan Semiconductor Manufacturing és a Hynix Semiconductor.

Kína egybként nemcsak az olcsó munkaerő miatt vonzó: az ország a parányi chipek első számú piaca lett: a világkereslet több mint egyötöde itt képződik. Szakértők úgy számolnak, hogy ez a szám öt év alatt megkétszereződhet, és értékében elérheti a 124 milliárd dollárt is.

A kínai chipgyártás értéke 2005-ben 2,6 milliárd dollár körül volt. Kína Indiával versenyez a vezető ázsiai félvezetőgyártó hatalom státuszáért.

Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.