2p

A számítógépes adathalász támadások az idén világszerte mintegy 800 százalékkal nőttek, s a statisztikák szerint már minden második felhasználót ért ilyen incidens - mondta Tóth Árpád, az amerikai informatikai biztonsági cég, a McAfee magyarországi képviseletének vezetője csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

A felmérések szerint a kéretlen levelek és mobilvírusok számának növekedése minimális mértékben csökkent az idén, miközben a régi vírusok különböző változatai is okoznak még károkat. A vírusírók egyre inkább a titkos, regisztrált jelszavak ellopására törekednek anyagi haszonszerzés céljából, ezért elsősorban az internetes szerencsejátékokat játszókat és a bankokat, illetve az interneten bankolókat támadják – tette hozzá.

A cég információi szerint az elmúlt 12 hónapban több mint 100 ezer új vírus jelent meg, ami 50 százalékkal több az összes valaha regisztrált fenyegetésnél. A McAfee tapasztalatai szerint a vírusok nagy számban vannak jelen a magyarországi informatikai rendszerekben is. A cég itteni bevételei két számjeggyel nőttek az idén, s megrendeléseik 85 százaléka a kis- és közepes cégektől származik.

A magyar piacon a távközlési és pénzügyi szektor biztonsági szoftver vásárlásai továbbra is dinamikusan nőnek a szigorú pénzügyi szabályozás, illetve az új technológiák alkalmazása és a verseny miatt. Az iparban csupán enyhe növekedés, míg a kormányzati szektorban stagnálás volt tapasztalható az idén.

Jövőre a McAfee azt várja, hogy csökken a kéretlen reklámok száma, miközben az adathalászok újabb célpontokat, például közösségi oldalakat keresnek maguknak, s egyre több támadás éri az új technológiákat: az IP-alapú telefonálást, a virtualizált rendszereket és a virtuális világot.

MTI/Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!