3p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


			
		

A jegybank április 20-án visszavonta a Hungária Értékpapír Zrt. tevékenységi engedélyét, és kezdeményezte a társaság felszámolását - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfőn az MTI-vel.

Az MNB közleményében azzal indokolta a brókercég befektetési és kiegészítő szolgáltatási, illetve árutőzsdei szolgáltatási engedélyének visszavonását, hogy a Hungária Értékpapír Zrt. nem tudja kiegyenlíteni lejárt, nem vitatott tartozásait, és vagyona, eszközei nem is nyújtanak fedezetet a vele szembeni követelések teljesítésére.

A felszámolást törvényi előírás alapján a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nkft. felszámoló biztosa végzi majd el. A Hungária Értékpapír Zrt.-nél értékpapírszámlát, illetve ügyfélszámlát (pénzszámlát) vezetett, a törvény által a garanciaalap körébe tartozó befektetőket a Befektető-védelmi Alap (Beva) fogja kártalanítani maximum 20 ezer euróig, azaz mintegy 6 millió forintig a felszámolást elrendelő bírósági végzés közzétételét követően - ismerteti az MNB.

A jegybank közleményében felidézi: azután, hogy az MNB célvizsgálata súlyos hiányosságokat tárt fel a Hungária Értékpapír Zrt. működésében, a jegybank 2015. március 6-án részlegesen felfüggesztette a befektetési vállalkozás engedélyét és felügyeleti biztost rendelt ki, illetve büntetőfeljelentést tett a nyomozó hatóságnál.

A biztos jelenlegi adatai alapján a Hungária Értékpapír Zrt. jelentős volumenű értékpapírral nem tud elszámolni befektetői felé, a gyanú szerint meghamisította nyilvántartásait és az ügyfeleknek küldött kimutatásokat - írja közleményében az MNB.

A jegybank korábbi közlése szerint a Hungária Értékpapír Zrt. részesedése a kezelt vagyont tekintve 0,5 százalék a befektetési vállalkozások piacán, és a társaság nem kezeli hitelintézet vagyonát.

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) hétfői hatállyal megszüntette a Hungária Értékpapír Zrt. tőzsdetagságát és kereskedési jogát, az erről szóló határozatot a honlapján közölte a BÉT. Az indoklás szerint a tőzsdetagsági jogviszony megszűnik a tőzsdetag befektetési szolgáltatási tevékenységre vonatkozó engedélyének visszavonásával, a tőzsdetagság megszűnésével pedig kereskedési joga is megszűnik. A tőzsdetagsági jogviszony megszűnése előtt keletkezett kötelezettségeket a cég tagságának megszűnésétől függetlenül köteles teljesíteni.

A társaság honlapján közzétett adatok szerint a cég jogelődjének számító befektetés közvetítő kft.-t 1993-ban alapították, majd 1997-ben Biztonság Invest Zrt. néven felügyeleti engedéllyel működő független befektetési szolgáltatást nyújtó társasággá alakították át. 2008 óta viseli a Hungária Értékpapír Zrt. nevet. A cég jegyzett tőkéje 200 millió forint, 50-50 százalékos tulajdonosa Seres István elnök-vezérigazgató és Kecskés Lászlóné vezérigazgató. A társaságnak két saját irodája van Budapesten és Cegléden.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.