2p

Az E-Star Alternatív Nyrt. szerdán a BÉT honlapján arról tájékoztatta a befektetőit, hogy értékesítette az NRG Finance Kft.-nek az E-Star Csoport által tulajdonolt üzletrészét.

A távhő- és energiaszolgáltatással foglalkozó E-Star közlése szerint a tranzakció révén az NRG Finance Kft. 96,67 százalékos tulajdonában álló, a győri ipari parkban szolgáltatásokat nyújtó RESZ (Rába Energiaszolgáltató) Kft., valamint 100 százalékos tulajdonában álló EPV Biogáz Kft. is kikerül a társaság érdekköréből. Az NRG Finance Kft. üzletrészének vételára 2,8 millió euró, ebből a tranzakció zárásakor az E-Star Alternatív Nyrt. 2,5 millió eurót kap meg, a fennmaradó 300 ezer eurót részletekben fizetik ki.

Az üzletrész értékesítése azért vált szükségessé, mert a projekthez kapcsolódó átstrukturálás a finanszírozás megoldatlansága miatt a várakozásokhoz képest jelentősen elhúzódott. Az E-Star Csoportnak - jelentős részben a magyarországi önkormányzati vevők nemfizetése miatt - nem állt módjában az átstrukturálás lezárása - olvasható a BÉT honlapján közzétett dokumentumban. Az üzletrész eladás révén az E-Star Csoport mentesült mindennemű, a győri projekthez kapcsolódó kötelezettségtől.

Az E-Star egyben kitér arra: mindemellett a társaságra egyes szállítói és finanszírozó bankjai részéről a 2012/A sorozatú kötvények október 24-én esedékes lejáratának közeledtével egyre fokozódó nyomás nehezedik. E követelések kielégítése a társaság működésének biztosítása érdekében feltétlenül szükséges, ezért az üzletrész értékesítéséből befolyó pénzösszeg elkülönítése a 2012/A sorozatú kötvények fizetési kötelezettségére nem lehetséges. (mfor.hu szerk: ez értékesítésből befolyó 2,5 millió euró amúgy is csak a fele a 4,9 millió eurós kötvénylejáratnak. A szeptember végi állapot szerint a cég rendelkezésére álló 2,5 millió euró készpénzállomány pedig teljes egészében a lengyelországi leányvállalatnál van, vagyis a kötvénytörlesztésre ez az összeg sem használható fel.)

MTI/mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!