<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Az E-Star Alternatív Nyrt. szerdán a BÉT honlapján arról tájékoztatta a befektetőit, hogy értékesítette az NRG Finance Kft.-nek az E-Star Csoport által tulajdonolt üzletrészét.

A távhő- és energiaszolgáltatással foglalkozó E-Star közlése szerint a tranzakció révén az NRG Finance Kft. 96,67 százalékos tulajdonában álló, a győri ipari parkban szolgáltatásokat nyújtó RESZ (Rába Energiaszolgáltató) Kft., valamint 100 százalékos tulajdonában álló EPV Biogáz Kft. is kikerül a társaság érdekköréből. Az NRG Finance Kft. üzletrészének vételára 2,8 millió euró, ebből a tranzakció zárásakor az E-Star Alternatív Nyrt. 2,5 millió eurót kap meg, a fennmaradó 300 ezer eurót részletekben fizetik ki.

Az üzletrész értékesítése azért vált szükségessé, mert a projekthez kapcsolódó átstrukturálás a finanszírozás megoldatlansága miatt a várakozásokhoz képest jelentősen elhúzódott. Az E-Star Csoportnak - jelentős részben a magyarországi önkormányzati vevők nemfizetése miatt - nem állt módjában az átstrukturálás lezárása - olvasható a BÉT honlapján közzétett dokumentumban. Az üzletrész eladás révén az E-Star Csoport mentesült mindennemű, a győri projekthez kapcsolódó kötelezettségtől.

Az E-Star egyben kitér arra: mindemellett a társaságra egyes szállítói és finanszírozó bankjai részéről a 2012/A sorozatú kötvények október 24-én esedékes lejáratának közeledtével egyre fokozódó nyomás nehezedik. E követelések kielégítése a társaság működésének biztosítása érdekében feltétlenül szükséges, ezért az üzletrész értékesítéséből befolyó pénzösszeg elkülönítése a 2012/A sorozatú kötvények fizetési kötelezettségére nem lehetséges. (mfor.hu szerk: ez értékesítésből befolyó 2,5 millió euró amúgy is csak a fele a 4,9 millió eurós kötvénylejáratnak. A szeptember végi állapot szerint a cég rendelkezésére álló 2,5 millió euró készpénzállomány pedig teljes egészében a lengyelországi leányvállalatnál van, vagyis a kötvénytörlesztésre ez az összeg sem használható fel.)

MTI/mfor.hu