5p

Az OMV osztrák olaj-és gázipari társaság a Mol Nyrt. tulajdonában lévő Slovnaft szlovák vegyipari vállalat megszerzésére pályázott egy részvénycsere ügylet keretében, amelyet a Surgutneftegaz (Szurgutnyeftyegaz) orosz energetikai céggel terveztek megkötni - mondta az OMV két vezető beosztású munkatársa a DowJones hírügynökségnek.

Az amerikai gazdasági hírügynökség beszámolója szerint az OMV-nek a Mol-ban - a Slovnaft tulajdonosában - meglévő 21,2 százalékos részvénycsomagjának cseréjéről szóló elgondolást Wolfgang Ruttenstorfer, az OMV vezérigazgatója terjesztette elő az OMV egy felügyelőtanácsi ülésén, 2009 márciusában, röviddel azelőtt, hogy az osztrák cég eladta a szóban forgó Mol-papírokat az orosz cégnek.

A tervezett ügyletről Wolfgang Baumann, az OMV egy felügyelőbizottsági tagja beszélt a hírügynökségnek. "Az OMV-t régóta érdekelte a Slovnaft, tárgyalt is a cég eladásáról a Mollal, de nem sikerült megállapodást elérni" - mondta Baumann szerdán, egy bírósági meghallgatás szünetében. "A Mol-részesedés értékesítése úgy merült fel, mint egy újabb lehetőség ennek a célnak az elérésére" - mondta Baumann.

A DowJones szerint az információk megerősítik, hogy az OMV érdeklődött a Slovnaft iránt, és igazolják a Mol ellenséges átvételének lehetséges következményeivel összefüggő magyarországi félelmeket. Az OMV 1,4 milliárd euróért adta el Mol-részesedését a Surgutneftegaznak, miután sikertelenül törekedett magának a Mol-nak a megszerzésére - áll az amerikai hírügynökség jelentésében.

Az orosz féllel kötött megállapodás részeként az OMV vételi opciót kívánt szerezni a Slovnaftra, a Mol szlovákiai érdekeltségére - erősítette meg Stefan Waldner, az OMV felvásárlási és összeolvadási tevékenységért felelős vezetője egy fellebbviteli bíróságon szerdán tett tanúvallomásában. A fellebbviteli eljárást Wolfgang Ruttenstorfer kezdeményezte egy döntés ellen, mely szerint a vezérigazgató manipulálta a piacot a Mol-részesedés értékesítésével összefüggésben.

Waldner a bíróságon elmondta, hogy két forgatókönyvet dolgozott ki az OMV számára a JP Morgan befektetési bank, amelyet felkért az osztrák társaság, hogy vizsgálja meg a Mol-részesedés értékesítésének lehetőségeit, kutassa fel a piacon a lehetséges vevőket. A második számú forgatókönyv, amelyet az OMV előterjesztett az orosz féllel kezdett tárgyalásokon, azt tartalmazta, hogy az OMV vételi opciót szerez a Slovnaftra a Mol-részesedésért cserébe. A "második forgatókönyvet választottuk, a végleges szerződésbe azonban nem került be a vételi opció" - közölte Waldner részletek ismertetése nélkül.

Waldner később a hírügynökségnek elmondta, hogy a vételi opciót a Surgutneftegaz kezdeményezésére hagyták ki a megegyezésből.

Az OMV úgy értékelte, hogy komoly stratégiai szinergia érhető el a Slovnaft megvásárlásával, és összekapcsolásával az ausztriai Schwechatban működő olajfinomítóval a Pozsony és Schwechat között tervezett olajvezeték révén - mondta Wolfgang Baumann.

Az ajánlott eladási ár az opcióval együtt 1,5 milliárd euró volt, 100 millió euróval kevesebb annál az összegnél, amelyet az OMV végül a részvénycsomagért kapott - írta a DowJones az OMV és a JP Morgan közti kapcsolat során keletkezett dokumentumokra hivatkozva, amelyek említést nyertek a bírósági eljárásban.

Amióta a Surgutneftegaz megvásárolta a részvénycsomagot, a Mol sikeresen hárította el az orosz cég közeledését, és a Surgutneftegas tárgyalásokat folytat a részvénycsomag értékesítéséről a magyar állam számára - írta a DowJones.

A fellebbviteli ügy tárgyalása január 29-én folytatódik. Ruttensdorfer ellen büntetőjogi eljárás is indult a Mol-részvények értékesítésével összefüggésben bennfentes kereskedés vádjával - áll a hírügynökségi jelentésben.

A Der Sandard című bécsi lap csütörtöki beszámolója alapján a DowJones jelentésében említett fellebbviteli eljárást - amelyben a Slovnaftra vonatkozó vételi opcióval összefüggő információk előkerültek - az osztrák pénzügyi felügyelet (FMA) egy döntése ellen indították. Az FMA 20 ezer euró büntetést szabott ki Ruttenstorferre piaci manipuláció miatt. A fellebbviteli eljárás a bécsi Független Közigazgatási Szenátuson (Unabhängiger Verwaltungssenat Wien - UVS) zajlik. A Bécs város hivatalos honlapján elérhető adatok szerint a testület különleges jogorvoslati hatóságként működik.

Az FMA 2009 tavaszán kezdett el vizsgálódni Wolfgang Ruttenstorfer ellen bennfentes információval való visszaélés gyanújával. A felügyelet 2009 augusztusában zárta le a vizsgálatot, jelentését vádemelési javaslattal továbbította az ügyészséghez.

Sajtóértesülések szerint az akta a kiemelten fontos személyiségekre vonatkozó szabály alapján az ügyészség végleges döntése előtt az igazságügyi minisztériumot is megjárta.

Az ügy háttere, hogy 2009. március 23-án a vállalatvezető 632 ezer euró értékben vásárolt OMV-részvényeket, 26 ezer 500 darabot. Egy ugyanaznap megjelent interjúban kijelentette, hogy a vállalat egyelőre meg akarja tartani a részesedését a Molban. "Az idén (2009-ben) mindenképpen megtartjuk (a részvénycsomagot)" - hangsúlyozta Ruttenstorfer.

Egy héttel később, 2009. március 30-án az OMV meglepetésre a teljes Mol-részesedését eladta a Surgutneftegaznak, 1,4 milliárd euróért. Az eladás utáni napokban 3,3 százalékkal, 24-ről 26 euróra emelkedett az OMV-részvények árfolyama.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!