2015. február 4. 15:22

Több mint a negyedével csökkent az amerikai General Motors (GM) nettó eredménye tavaly az egy évvel korábbihoz képest, főleg a járművisszahívások miatt.

A detroiti székhelyű autóipari konszern szerdai közlése szerint 2,8 milliárd dollár nyereséget ért el 2014-ben, az egy évvel azelőtti 3,8 milliárd dollár után.

A több mint 30 millió járművet érintő visszahívásokra 2,8 milliárd dollárt tett félre a vállalat tavaly, míg 400 millió dollárt a halált vagy sérülést okozó balesetek miatti kártérítésekre különített el. A nagyszámú visszahívás oka nagyrészt a gyújtáskapcsoló hibája, amely miatt menet közben egyes modellek esetében leállhatott a motor.

Az egyszeri kiadásokat ellensúlyozták a kedvező piaci körülmények. Az Egyesült Államokban több mint egy dollárral, 2,26 dollárra csökkent a benzin gallononkénti ára (1 gallon 4,55 liter), a gazdaság újból lendületet vett és a hitelek is olcsóbbak lettek.

A GM világszerte rekordszámú, 9,9 millió járművet értékesített 2014-ben, ami 2 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit.

A vállalat árbevétele az elemzők várakozásait felülmúlva, 155,9 milliárd dollárt tett ki tavaly. A piac 150,6 milliárd dolláros bevételt jelzett előre.

A GM legjövedelmezőbb piacán, Észak-Amerikában 6,6 milliárd dolláros adózás előtti eredményt ért el. Ez 11 százalékkal marad alatta a 2013-as eredménynek, azonban így is rekordösszegű, 9 ezer dolláros bónuszhoz juttatja a vállalat mintegy 50 300 szakszervezeti dolgozóját.

MTI

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.