<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Hiába uralja a hétköznap délutánokat és a kora estéket az RTL Klub, a későbbi időpontokban vetített sorozatok és filmek relatív gyengébb nézettsége visszafogja a csatornát. A vetélytárs TV2 így ismét fentebb tudott zárkózni.

Az idei év harmadik hetére mindkét nagy csatornánál kialakult a struktúra, mely az RTL Klub esetében gyakorlatilag a tavaly őszi kínálatnak felel meg, hiszen akkor is a Gyanú árnyékában, Híradó, vetélkedő (Egy perc és nyersz, illetve a Kód), Fókusz, Barátok közt műsorokkal találkozhattak a nézők. Ez az ötös egyébként ahogy tavaly, úgy az idén is uralja a nézettségi versenyt. A TV2 - ahogy azt a múlt héten megírtuk - két új műsorral frissített, a Családi titkok című dokurealityt és a Bűnök és szerelmek című saját gyártású sorozatot állították csatasorba. A két műsortípus közül eddig a Családi titkok hozott jobb számokat, ami nem igazán meglepetés, hiszen a valós eseményeken nyugvó történeteket feldolgozó műfajt Magyarországon meghonosító RTL Klubnak is nagyon bejött a Gyanú árnyékában. A TV2 műsorai közül a Családi titkok felfele húzza a csatorna átlagát, míg a Bűnök és szerelmek alulról érinti ezt.

Az RTL Klub a sikeres délutáni, kora esti műsorfolyam ellenére sem tudott ellépni vetélytársától, sőt a két csatorna közötti különbség csökkent, aminek oka az esti programokban keresendő. Az RTL Klub új sorozatait nem övezi egyelőre komoly érdeklődés, és a tapasztalatok szerint gyenge kezdésből ritkán sikerül komoly számokat produkálni, mert inkább lemorzsolódnak a nézők, mint később csatlakoznának egy sorozathoz.

A két nagy csatorna között a második heti "megnyúlást" követően ismét csökkent a különbség, a piacvezető immár alig több, mint négy százalékponttal van a TV2 előtt. Más kérdés, hogy egyelőre nem látni, a TV2 hogyan tudná átlépni a lélektani 20 százalékos közönségarányt, pedig amíg ez nem sikerül, csak mérsékelt fenyegetést fog az RTL Klubra jelenteni.

Érdekesség, hogy a két csatorna között ugyan csökkent a különbség, és több szoros estét is feljegyezhettünk, a kereskedelmileg fontos célcsoportban (18-49 évesek) főműsoridőben (19-23 óra között) a 3. héten minden alkalommal az RTL Klub ért el magasabb közönségarányt. A csatorna műsorait átlagosan ezúttal a tévénézők 22,7 százaléka követte, melyhez hasonlóan alacsony számokat az elmúlt években csak ünnepi, vagy nyári időszakban produkált. A TV2 immár negyedik hete stagnál, a csatorna kapcsán rögzített közönségarány minimális sávban mozog.

Összezárt ismét a középmezőny, hiszen a két nagy csatornát követő négy adó 1 százalékponton belül végzett. A harmadik helyen holtverseny alakult ki, a Cool és az M1 is a nézők öt-öt százalékát érte el átlagosan. Tőlük alig maradt el a F+ (4,5% SHR), majd a sort a Viasat3 zárta.

Ami az esti programokat illeti, az első adás sikere után a Csont nélkül című sorozat már jóval gyengébb teljesítményt nyújtott, igaz a 20 százalékos közönségaránnyal is sikerült túlszárnyalni az NCIS-t. Később a Főnök-NCIS: Los Angeles csata döntetlen körüli eredménnyel zárult. Kedden a Castle nyújtott felejthető teljesítményt, a csatorna átlaga alatt szereplő RTL-es sorozat azonban így is verte a Tökéletes védelem című filmet. Szerdán a TV2 által vetített Columbo nyújtott gyengébb produkciót, így a Szulejmán című török kosztümös sorozat tudta tartani első heti számait.

Csütörtökön ismét lefele tartott az RTL Klub, A pofátlan című vígjáték messze volt a csatorna átlagától. Hogy a TV2 mégsem tudta meglepni vetélytársát, az annak volt köszönhető, ők még kevésbé erőltették meg magukat, a Marslakó a mostohám című filmmel próbálkoztak felvenni a versenyt, természetesen sikertelenül. Pénteken a Voice ezúttal nem vesztett nézőket, ám az egy héttel korábbi 22 százalékos közönségarányhoz hasonló mutató kevés volt, hogy az estét megnyerje a csatorna.

A két hétvégi estéből a szombati volt kevésbé szoros, az RTL Klub által választott Az istenek a fejükre estek című örökzöld elegendőnek bizonyult a Titkok könyvtára című, szintén sokat ismételt akciófilmmel szemben. Vasárnap erősen döntetlenszagú eredmény született, és csak egy paraszthajszállal húzta be ezt az estét is a piacvezető. Az általuk választott Fantasztikus négyes csak néhány ezer emberrel vonzott többet a kereskedelmi célcsoportban, mint az Indiana Jones és az utolsó keresztes lovag.

mfor.hu