2011. szeptember 12. 04:52

A legnagyobb európai autógyárcsoport, a német Volkswagen szerződésszegéssel vádolta a japán Suzuki autógyárat. A panasz az Esztergomban gyártott SX4-es típust érinti.

A Volkswagen hivatalos közleménye szerint a Suzuki megsértette az 2009-es partnerségi megállapodást azzal, hogy dízelmotorokat vásárol egy más gyártótól, vagyis nem a Volkswagentől. A német konszern szerint a Suzukinak "néhány hete" van a helyzet orvoslására, de nem írták, mit tesznek, ha addig nem történik semmi.

A Suzuki megmaradt a régi partnernél, a Fiatnál, amikor június végén a torinói gyár 1,6 literes dízelmotorját választotta a Magyarországon gyártott SX4-es típushoz. A Suzuki 2006 óta vásárol 2 literes dízelmotort az SX4-hez, amelyet Esztergomban gyártanak, együtt a Fiat Sedici modelljével.

A közleményben a Volkswagen vezetői hangsúlyozták, hogy "ugyanakkor" továbbra is vonzó befektetésnek tekintik a Suzukit.

A Volkswagen 2009. decemberben a két cég stratégiai együttműködési megállapodása keretében 1,7 milliárd euróért megszerezte a Suzuki részvényeinek 19,9 százalékát. Az első félévről szóló, idén júliusban megjelent üzleti beszámolójában a Volkswagen már megjegyezte, hogy a partnerség lassabban fejlődik a vártnál, és ezért átvizsgálja azt. A vizsgálat befejeződött, és első eredménye ez a figyelmeztetés – olvasható a német cég közleményében.

A Volkswagen-Suzuki partnerség még nem termett egyetlen közös tervet sem, és a kapcsolat az utóbbi időben kihűlt. A Suzuki vezetői neheztelnek, és szerintük vissza kell térni a kiindulóponthoz, beleértve a tulajdoni viszonyokat is, annál is inkább, mert szerintük a Volkswagen nem egyenlő partnernek tekinti a japán céget, hanem olyan gyanánt, amelynek a pénzügyi és működési döntéseit pusztán tulajdoni hányada alapján "jelentősen befolyásolhatja".

"Ez igencsak megdöbbentett bennünket, és nemigen értjük, hogyan befolyásolnak minket egyáltalán" – idézte a Suzuki egyik alelnökének korábbi nyilatkozatát a Reuters.

MTI

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.