2001. január 28. 11:00

Fordulat volt a tavalyi év az uniós előcsatlakozási támogatások szempontjából: az ISPA- és a SAPARD-programok beindulásával éves szinten 200 millió euró fölé, azaz több mint a kétszeresére emelkedett az igényelhető forrástömeg.

Fordulat volt a tavalyi év az uniós előcsatlakozási támogatások szempontjából: az ISPA- és a SAPARD-programok beindulásával éves szinten 200 millió euró fölé, azaz több mint a kétszeresére emelkedett az igényelhető forrástömeg -- hangsúlyozta Boros Imre tárca nélküli miniszter. Az első SAPARD-pályázatok kiírására szerinte már 2001 második felében sor kerülhet.

Az előcsatlakozási alapok segítségével finanszírozott beruházások a közvélemény számára is érzékelhetővé teszik az uniós támogatások beáramlását -- mondta az azok felügyeletével megbízott miniszter. Ezek közül kiemelte a magyar-szlovén vasútfejlesztést, a Mária Valéria híd felújítását, de hozzátette: a területfejlesztési célú kisebb projektek is nagyon fontosak.

Boros szerint a magyar vállalatok számára jó -- és növekvő -- lehetőséget kínál az uniós tendereken való részvétel. Évente immár 100 millió euró feletti ezen kiírások összege, és igen kedvező változás, hogy immár a pályázatok 95 százalékát Budapesten bírálják el a korábban jellemző brüsszeli procedúra helyett. Az elbírálás időigénye az összegtől és a beruházás jellegétől függően 3--6 hónap között van, majd a nyertes további 30-40 napon belül juthat hozzá a megítélt pénzhez.

A tendereztetés lebonyolításának módját az EU által összeállított kézikönyv szabályozza -- emlékeztetett a miniszter. A pályázatokon szerinte egyre nagyobb számban vesznek részt a magyar cégek, bár ennek sok esetben gátat szabnak a szükséges bankgaranciák és szakmai referenciák.

A mezőgazdasági és vidékfejlesztési célokat szolgáló SAPARD-program első kiírásaira még az idén sor kerülhet, ám a tényleges kifizetések már átnyúlhatnak a jövő évre - vélekedett Boros Imre. Ez az előcsatlakozási program szerinte jól hozzáilleszthető a Széchenyi-terv és az agrártámogatások rendszeréhez; ennek jegyében az idén először a teljes agrártámogatási rendszert elérhetővé teszik az interneten - tette hozzá.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.