2001. január 28. 11:00

Fordulat volt a tavalyi év az uniós előcsatlakozási támogatások szempontjából: az ISPA- és a SAPARD-programok beindulásával éves szinten 200 millió euró fölé, azaz több mint a kétszeresére emelkedett az igényelhető forrástömeg.

Fordulat volt a tavalyi év az uniós előcsatlakozási támogatások szempontjából: az ISPA- és a SAPARD-programok beindulásával éves szinten 200 millió euró fölé, azaz több mint a kétszeresére emelkedett az igényelhető forrástömeg -- hangsúlyozta Boros Imre tárca nélküli miniszter. Az első SAPARD-pályázatok kiírására szerinte már 2001 második felében sor kerülhet.

Az előcsatlakozási alapok segítségével finanszírozott beruházások a közvélemény számára is érzékelhetővé teszik az uniós támogatások beáramlását -- mondta az azok felügyeletével megbízott miniszter. Ezek közül kiemelte a magyar-szlovén vasútfejlesztést, a Mária Valéria híd felújítását, de hozzátette: a területfejlesztési célú kisebb projektek is nagyon fontosak.

Boros szerint a magyar vállalatok számára jó -- és növekvő -- lehetőséget kínál az uniós tendereken való részvétel. Évente immár 100 millió euró feletti ezen kiírások összege, és igen kedvező változás, hogy immár a pályázatok 95 százalékát Budapesten bírálják el a korábban jellemző brüsszeli procedúra helyett. Az elbírálás időigénye az összegtől és a beruházás jellegétől függően 3--6 hónap között van, majd a nyertes további 30-40 napon belül juthat hozzá a megítélt pénzhez.

A tendereztetés lebonyolításának módját az EU által összeállított kézikönyv szabályozza -- emlékeztetett a miniszter. A pályázatokon szerinte egyre nagyobb számban vesznek részt a magyar cégek, bár ennek sok esetben gátat szabnak a szükséges bankgaranciák és szakmai referenciák.

A mezőgazdasági és vidékfejlesztési célokat szolgáló SAPARD-program első kiírásaira még az idén sor kerülhet, ám a tényleges kifizetések már átnyúlhatnak a jövő évre - vélekedett Boros Imre. Ez az előcsatlakozási program szerinte jól hozzáilleszthető a Széchenyi-terv és az agrártámogatások rendszeréhez; ennek jegyében az idén először a teljes agrártámogatási rendszert elérhetővé teszik az interneten - tette hozzá.

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 61 767 forintos törlesztőrészlettel és 9,47 százalékos THM-mel érhetjük el. A Budapest Bank Prémium kölcsöne havi 64 152 forintos törlesztőrészlettel és 10,50 százalékos THM-mel lehet a miénk. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!