<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Az oroszok a szocsi olimpia után kívánják megkezdeni a tárgyalásokat a horvát kormánnyal, miközben a Mol Nyrt. is sürgeti a horvát kormány és a magyar társaság tárgyalódelegációinak a találkozását – írja kormányközeli forrásra hivatkozva hétfői számában a Jutarnji list.

Az orosz befektetők akár már február végén Zágrábba érkezhetnek, hogy tárgyaljanak a horvát kormány képviselőivel és Zoran Milanovic miniszterelnökkel. A kormányközeli forrás szerint az orosz cégek bizonyosan nem lesznek egymás versenytársai az INA megvásárlásában zajló versenyben.

A lap információi szerint a Mol az elmúlt napokban sürgette a horvát kormányt, hogy minél előbb találkozzon a két tárgyalódelegációi. Ezt erősítették meg horvát kormányforrások is, akik elárulták, hogy a találkozó már előkészítés alatt van.

Eddig két orosz állami cég neve merült fel, amelyek esetleg megvásárolnák a Mol INA-ban meglévő (49,1 százalék) részvényeit, az egyik a Rosznyeft, a másik a Gazprom leányvállalata a Gazpromnyeft – emlékeztet a lap.  

A lap szerint egyértelmű, hogy az említett orosz cégeknek nem csak maga az INA és a horvát piac az érdekes. Hogy melyik orosz cég fog ajánlatot tenni az INA részvényeire nagyban függ az oroszok délkelet-európai energetikai stratégiájától, amely az orosz állami politika része. Ezért a lehetséges ajánlattétel, a régióval kapcsolatos orosz elgondolásokat is tükrözni fogja.    

Arkagyij Dvorkovics orosz miniszterelnök-helyettes nemrég Horvátországban arról beszélt, hogy az orosz olajtársaságokat érdekelhetik a Mol INA-részvényei. A politikus hozzátette, hogy az orosz kormány helyesli és támogatja az orosz cégek ezirányú lépéseit.    

A miniszterelnök-helyettes akkor elmondta, hogy az oroszok szeretnek üzletet kötni Horvátországban, mert ott nincsenek számukra politikailag érzékeny viták, és az eddig tapasztalatok alapján a már jelenlevő Lukoil vagy a Gazprom is gond nélkül tud működni az országban.

A lényegében a horvát állam és a Mol Nyrt. tulajdonában lévő INA olajipari vállalat jövőjéről 2013 szeptemberében kezdődtek megbeszélések. A horvát állam birtokolja az INA részvényeinek 44,84 százalékát, míg a  Mol tulajdonában van a részvények 49,1 százaléka, valamint a magyar cég rendelkezik az irányítói jogokkal. A Mol többször megerősítette, ha nem tud megállapodni a horvát kormánnyal az INA jövőjéről, a magyar cég kész a részvények eladására is.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.