2017. november 7. 10:10

Felvásárlási tárgyalásokat kezdett a Disney a 21st Century Fox vállalattal. Utóbbi filmes cég legmenőbb portékái az X-man karakterekhez kapcsolódó filmek.

Úgy tűnik, a Disney terjeszkedése megállíthatatlan, néhány éve vásárolta fel a Marvelt, amely révén olyan a klasszikus szuperhősök kerültek a vállalat birtokába, mint Hulk, Amerika Kapitány vagy éppen a most mozikba került Thor. Emellett a vállalat egy gigaüzlet révén megvette a Lucasfilmet is, azzal az üzlettel többek között a Star wars jogaira tett szert a Disney.


Ugyanakkor a most napvilágra került információk alapján még a korábbiaknál is komolyabb felvásárlás körvonalazódik, hiszen a 21st Century Fox megszerzése a fenti két tranzakciónál is drágább lehet. Részletek a tárgyalásokról nem szivárogtak ki, de az iparági elemzők az ügylet értékét 20-30 milliárd dollár közé teszik.

A médiában megjelent információk szerint a Disney elsősorban a filmes részlegre vetett szemet, ami egybecseng a Fox elképzeléseivel, ők ugyanis csak a hír- és sportrészleget szeretnék megtartani. A Disney számára azért is lenne kiemelt jelentőségű az üzlet, mert a Fox nagyon komoly piaci szereplő a sorozatok gyártásában is, így nagyon sok széria kerülne a vevőhöz. Azok révén pedig a Disney tovább tudná szorongatni a Netflixet, amellyel a nyáron bontotta fel a korábbi megállapodását. Az esetleges Disney-Fox ügyletnek egyértelműen az online filmes tartalomszolgáltató lenne a nagy vesztese, amely ezt követően a mostaninál sokkal kevesebb tartalmat tudna előfizetőinek kínálni, ami várhatóan komoly veszteséget okozna a Netflix számára.

mfor.hu