2008. július 11. 17:59

Az Európai Bizottság képviselőivel találkozott a Mol és az OMV vezetése, mely az osztrákok beadványára az esetleges akvizíció következményeit vizsgálja.

Az OMV osztrák és a Mol magyar olajipari cégek képviselői találkoztak az Európai Bizottsággal, hogy felbecsüljék az OMV által szorgalmazott felvásárlás lehetséges versenyügyi hatásait - mondta pénteken egy bennfentes a Dow Jones hírügynökségnek. A forrás szerint úgy tűnik, hogy a Bizottságnak fenntartásai vannak bizonyos piacokkal kapcsolatban, ahol az esetleges egyesülés aláásná a versenyt.

Csütörtökön a Reuters idézett az Európai Bizottság egyelőre bizalmas dokumentumából. E szerint, ha az OMV felvásárolná a Molt, az komolyan korlátozná a piaci versenyt, és magasabb árakhoz vezetne. A javasolt egyesülés következtében Ausztriában, Magyarországon és Szlovákiában korlátozottá válna a verseny a benzin, a dízelolaj, a fűtőolaj és a kerozin piacán.

A versennyel kapcsolatban komoly gondok merülnének fel a magyar és a szlovák aszfaltpiacon, és a benzin valamint a dízelolaj magyarországi, szlovákiai és romániai forgalmazásakor,

Csütörtökön a Mol-nál az MTI kérdésére azt mondták: "A Bizottság néhány hét múlva fogalmazza meg a végleges álláspontját, addig a vizsgálat folyamán megjelenő híreket a Mol nem kommentálja". A tartalmi kérdéseket illetően hasonlóan fogalmazott az OMV is és az EU versenyügyi főigazgatóságának a szóvivője sem kommentálta a dokumentum kiszivárogtatását.

MTI/Menedzsment Fórum 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.