2016. március 25. 09:55

Hatósági eljárást indít a Class FM-mel és a Tilos Rádióval szemben a médiatanács - közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna, vagy a nemzetközi piacra kilépne?
Legyen ott az Mfor.hu KKV Növekedés konferencián 2018. március 27-én a Brody Studiosban, és ismerje meg vállalata lehetőségeit!
Előadók: Kovács Ákos (Vodafone), Rákossy Balázs, NGM államtitkár, Oszkó Péter (OXO Labs), Búza Éva (Garantiqa Zrt.), Bársony Farkas (AmCham), esettanulmányok: Márkus Attila, ügyvezető (Pressenger), Kovács Dániel, ügyvezető (Netpincér), Polgár Viktor, elnök (Insomnia Middle East), és sokan mások

A médiatanács a Class FM Morning Show című műsorának január 14-ei és 19-ei adásai miatt indít hatósági eljárást, mert azokat a 12-es besorolás helyett vélhetően 16 éven aluliaknak nem ajánlottként kellett volna közzétenni.

A kifogásolható műsorrészletek a "prostitúciót társadalmilag elfogadottként mutatták be, és durva, trágár trollkommenteket humorosan népszerűsítettek, amit a védendő fiatal korosztály nem tud még a helyén kezelni, megfelelően értelmezni" - írták a közleményben.

Ezek az Apple újdonságai

A médiatanács ezen kívül további eljárásokat is folytat nem megfelelő korhatár-besorolás miatt a rádió műsoraival kapcsolatban: "a december 30-ai és a január 4-ei adásban elfogadható konfliktusmegoldásként ábrázolták az erőszakot, valamint a felvetett szexuális témákat érzelemmentesen, erős obszcén kifejezésekkel mutatták be, a január 11-ei adás pedig aggályos kontextusban dolgozta fel a szexualitás, illetve a homoszexualitás témáját; pozitív, humoros színben tüntette fel az alkohol- és drogfogyasztást, továbbá durva trágárság is helyet kapott" - közölték.

Az eljárások a korhatár-besorolási szabályok betartását ellenőrző, az  év elején megkezdett tematikus hatósági vizsgálat keretében zajlanak, amely a legnagyobb elérésű rádiókat érinti, így a Class FM-en kívül a Music FM-et, a Petőfi Rádiót és a Sláger Rádiót, a rájuk vonatkozó vizsgálati eredményeket a közeljövőben fogja tárgyalni a médiatanács - fűzték hozzá. Hozzátették, a testület ugyanakkor a Class FM január 27-ei és 28-ai - az egyik műsorvezető orvosi kezeléséről viccelődő - reggeli adását kifogásoló állampolgári bejelentést megvizsgálva nem látott jogalapot hatósági eljárás megindítására.

Közölték továbbá, hogy állampolgári bejelentés alapján vizsgálja a hatóság a Tilos Rádió 7térítő című műsorának február 29-ei beszélgetését, mert a szolgáltató a műsorszámot korhatári figyelmeztetés nélkül tette közzé, bár vélhetően 12 éven aluliak számára nem ajánlottként kellett volna sugároznia.

"A kérdéses szegmensben ugyanis olyan szexuális tartalmú  információk hangzottak el, amelyeknek értelmezése a kiskamaszok számára problémát jelenthet" - emelték ki. A médiatanács hatósági eljárást indít 5 médiaszolgáltatóval szemben, mert vélelmezhetően nem teljesítették törvényi kvótakötelezettségeiket. Eljárás indult a zenei- és műsorkvótával kapcsolatos tavalyi második félévi adatszolgáltatások elmaradása miatt 10 rádió és 15 televízió üzemeltetőjével szemben is - írták.

MTI