2014. február 21. 16:22

Előrehozott adatbekérést kezdeményezett a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) az Elmű-Émász előrehozott éves közgyűlése kapcsán.

A hivatal pénteki, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az előrehozott adatbekérés célja az érintett társaságok gazdasági helyzetének és jövedelmezőségének vizsgálata, különös tekintettel az ellátásbiztonságot garantáló zavartalan működéshez szükséges felelős gazdálkodás feltételeire.

Giró-Szász András kormányszóvivő egy e heti sajtóhírre reagálva - amely szerint váratlanul korán, március 21-én tartja közgyűlését az Elmű és az Émász, és egyes vélemények szerint a korai időponttal biztosíthatja a két áramszolgáltató, hogy április elejéig, a választásokig kifizethesse osztalékát - szerdán azt mondta: a kormány megdöbbentőnek tartja, hogy egyes közműszolgáltatóknál a vagyonfelértékeléssel, valamint az osztalékkifizetés időpontjának előrehozásával pénzkimentési akció zajlik, ezért Orbán Viktor kezdeményezésére a héten elemzi a helyzetet a kabinet.

A MEKH pénteki közleményében kiemeli: szabályozási feladatai, különösen az ellátásbiztonság és az árszabályozás kapcsán a hivatal rendszeresen kap adatokat engedélyeseitől, bizonyos esetekben azonban eseti adatbekérés is szükségessé válhat.

Miután a Budapesti Elektromos Művek Nyrt. (Elmű) és az Észak-magyarországi Áramszolgáltató Nyrt. (Émász) az országgyűlési választások miatt a szokásosnál korábban, március 21-én tartja éves közgyűlését, a MEKH kezdeményezte a társaságok tulajdonában álló villamosenergia-elosztók - mint engedélyesek - előzetes mérleg- és eredményadatainak előrehozott bekérését - áll a közleményben.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.