2p

Az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) 33 millió dolláros bírságot szabott ki a Bank of Americára, mivel a cég megtévesztette a részvényeseket, amikor azt állította, hogy a Merrill Lynch megvételekor nem fog bónuszokat fizetni a cég vezetőinek a tárgyalások lezárásáig - írja a Marketwatch. Ennek ellenére a bank később 5,8 milliárd dollárral jutalmazta a menedzsereket. A hírek szerint elképzelhető, hogy Ken Lewis, a Bank of America vezérigazgatója is belebukik a botrányba.

A SEC elsősorban azt kifogásolja, hogy amikor a Bank of America megvette a Merrillt, akkor abban állapodtak meg, nem fizetnek év végi bónuszt a cég vezetőinek, később azonban mégis 5,8 milliárdos jutalmat kaptak. A felügyelet szerint ezzel megtévesztették a részvényeseket.

Az amerikai bíróság igazat adott a SEC kifogásainak, hiszen szerintük a cégnek kötelessége lett volna tájékoztatást adni a bónuszok kifizetéséről. A bank hétfőn be is jelentette, hogy kifizette a 33 millió dolláros bírságot, ezzel pedig lényegében elsimerték, hogy hibáztak.

Sajtóhírek szerint a baki könnyen megingathatja Ken Lewis vezérigazgató székét a Bank of Americánál. Sokan az utóbbi időszak átszervezéseit már azzal magyarázzák, hogy keresik Lewis utódát. Korábban a pénzintézet több részvényese is kezdeményezte már az elnök eltávolítását, amire a jelek szerint most kiváló alkalom adódik.

Az egyik szakszervezet, a CtW Investment Group hétfői döntést követően azonnal felszólította a Bank of America vezetőségét, hogy távolítsák el Lewist, mivel szerintük ő felelős elsősorban a részvényesek megtévesztéséért. A bankvezér korábban elnöke is volt a vállalatnak, azonban az idei közgyűlés óta már csak vezérigazgatóként tevékenykedik.

Iparági elemzők egy része azonban egyelőre úgy véli, hogy a mostani támadások is lepattannak majd Lewisról, mivel a bank vezetése és a dolgozók többsége továbbra is kiáll mellette, illetve a nagy intézményi befektetők is támogatják.

Az amerikai bankárok hatalmas bónuszai régóta témát szolgáltatnak a közvéleménynek, azonban eddig nem történt olyan nagyobb visszhangot kiváltó ügy, amikor meg tudták volna támadni a kifizetett milliárdos összegeket. A mostani ügy érdekessége, hogy jelenleg sem a jutalmak nagyságát támadta meg a SEC, hanem azt, hogy félrevezették a részvényeseket.

Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!