<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az Európai Unióhoz csatlakozó országok közül egyedül Magyarország kapott lehetőséget arra, hogy kiállítási standdal is bemutatkozzon a jövő héten, a Brüsszelben rendezett foglalkoztatási héten - adta hírül a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium.

A magyar szaktárca kiállítási standdal, előadásokkal készül az eseményre. A rendezvényre a munkaadói és a munkavállalói érdekképviseletek is delegálhattak tisztségviselőket. Az Európai Unió évente megrendezett szakmai hete az idén a "dolgozzunk együtt egy jobb Európáért" gondolat köré szerveződik. Az egyes országok bemutatják a foglalkoztatottság javítása területén elért eredményeiket. A rendezők 30 országból csaknem 2000 részvevőre számítanak.

A rendezvényen szó lesz a demográfiai kihívásról, az elöregedő társadalmakról. A legtöbb országban - ugyan eltérő mértékben - gondot jelent a foglalkoztatottak és munkát kereső munkanélküliek, azaz együttesen a gazdaságilag aktívak és az inaktívak kedvezőtlen aránya.

Szó lesz az európai foglalkoztatáspolitikai stratégia megújításáról is. Mint a Foglalkoztatási Hivatal közelmúltban közzétett munkaerő-piaci elemzéséből is kiderül: a közösség célként fogalmazta meg a teljes foglalkoztatottság elérését. Ehhez tartozik, hogy a foglalkoztatási rátát 2004 végéig 67 százalékra kívánják javítani közösségi átlagban, 2010-ig pedig 70 százalékra. Ez a mutató az Európai Unió átlagában a 2000-es adatok szerint 63,2 százalék volt. A magyarországi ráta ebben az időszakban 56,4 százalék volt.

Ez kedvezőbb, mint a déli országok rátája. Görögországban, Olaszországban és Spanyolországban még a magyarországinál is alacsonyabb a foglalkoztatási szint néhány százalékponttal. A közösségi átlagot viszont jelentősen megemeli Dánia, az Egyesült Királyság, Hollandia és Svédország 70 százalék feletti foglalkoztatottsága.

hirdetés

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.