A szakszervezet még a múlt év végén megküldte javaslatait a 2014. évi béremelésekre vonatkozóan, s a párbeszéd kora tavasszal megkezdődött, de nagyon vontatottan halad.
A HDSZ jól ismeri a vállalkozások nehéz helyzetét, de ezzel együtt elfogadhatatlannak tartja, hogy egy növekvő gazdaságban, több éves kihagyás után sem törekszenek a cégek arra, hogy javítsák a munkavállalók jövedelmi pozícióját. Hozzáteszik, hogy az új német minimálbér fokozhatja a hentesek külföldi munkavállalását.
A szakszervezet szerint a 2012-2013-as kormányintézkedések után részben, vagy egészben önkormányzati tulajdonba került húsipari vállalkozások helyzete további kiemelt figyelmet kíván a tulajdonosoktól, a szaktárcától annak érdekében, hogy az érintett húsipari cégek, munkahelyek megmaradjanak.
A Pápai Hús 1913. Kft. helyzetének rendezése érdekében hozott 2013. decemberi kormányhatározat végrehajtása a szakszervezet szerint vontatottan halad. A HDSZ kongresszusi küldöttei úgy látják, a húsipar általános helyzetének, versenyképességének további javítása érdekében elengedhetetlen lenne az áfacsökkentés továbbvitele az élelmiszerek, így a húsipari termékeknél is.
A sertéságazat fejlesztésére kidolgozott stratégia elfogadását helyes kormányzati döntésnek tartotta a húsipari szakma és a HDSZ is, az érdekképviselet szerint azonban ennek pozitív eredményei egyelőre nem látszanak, a vágósertés állomány nem növekszik, inkább csökken.
A szakszervezet bízik abban, hogy a 2014-2020 közötti uniós forrásokból a kis- és közepes vállalkozások mellett a nagyobb húsipari cégek is részesülhetnek. A közlemény kitér arra is, hogy az orosz húsexport leállítása - különösen a foglalkoztatásra gyakorolt esetleges negatív hatása miatt - aggodalommal tölti el a húsipar munkavállalóit, a szakszervezetet. A kormányzat remélhetőleg mindent megtesz annak érdekében, hogy újra elindulhasson az exporttevékenység - teszik hozzá.
MTI