2017. augusztus 23. 11:27

Négy nagy intézményes tőkebefektető társaság csökkentette befektetési portfóliójában az Uber Technologies Inc. részvényének könyv szerinti árfolyamát.

Csökkentették befektetésük becsült értékét az Uber fuvarmegosztó szolgáltató cég nagy részvényesei közé tartozó intézményes befektetési társaságok.

A Wall Street Journal kutatásai szerint négy nagy intézményes tőkebefektető társaság, a Vanguard, a Principal, a Hartford és a T. Rowe Price alap 12-15 százalékkal 42,73 és 41,46 dollárra csökkentette befektetési portfóliójában a tőzsdén nem jegyzett Uber Technologies Inc. részvényének könyv szerinti árfolyamát. A Fidelity Investments nem változtatott az Uber részvényének 48,77 dolláros árfolyamán a könyveiben.

Uber-ellenes taxistüntetés Budapesten, 2016. januárjában (MTI)

Az Uber piaci tőkeértékét erodáló értékleírást - az egyébként is agresszív céges kultúrájáról hírhedt  - cég nem túl kedvező megítélését tovább rontó botrányokra vezeti vissza a Wall Street Journal.

Az Uber egyik volt alkalmazottja februárban egy blogbejegyzésben arról számolt be, hogy volt munkahelyén általános jelenség a szexuális zaklatás, amelyért nem jár büntetés. A bejegyzés nyomán Eric Holder volt igazságügyi miniszter vezetésével belső vizsgálatot folytattak le. Március elején az Uber kénytelen volt elismerni azt is, hogy a Greyball nevű titkos program révén kiválogatta a nem szívesen látott utasokat a hatósági ellenőrzések kikerülésének érdekében.

A sorozatos botrányok miatt az Uber társalapító vezérigazgatója Travis Kalanick a nagy részvényesek nyomására már le is mondott posztjáról. A társaság legnagyobb részvényese, a Benchmark Capital pedig hűtlen kezelés és csalás vádjával még be is perelte. Az Uber körül már olyannyira megromlott a légkör, hogy egyelőre nem is sikerült megtalálni az utódját.

Médiaértesülések szerint a Benchmark Capital a Hewlett Packard Enterprise vezérét szeretné megnyerni az ügynek. Meg Whitman cáfolta a híreket, de az amerikai média nem tágít és továbbra is azt állítja, hogy a háttérben folynak a tárgyalások. Lehetséges jelöltként szóba került még Jeff Immelt, a General Electric egykori vezérigazgatójának a neve is.

A Benchmark Capital 13 százalékkal az Uber legnagyobb részvényese, de Travis Kalanick is jelentős befolyással rendelkezik a felügyelőbizottságban, hiszen 10 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik a cégben.

MTI