3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Rövidesen megszűnik a Vasas angyalföldi sporttelepén működő kínai piac. A működtető Novák & Novák Zrt., valamint a sportegyesület ugyanis abban állapodott meg, hogy a terület hasznosítására készített pályázat kiírásától számított 120. napon kell elhagyniuk a bérlőknek a sporttelepet, és ez május 12-re esik – olvasható a Világgazdaságban.

A pályázat az állami tulajdonban és a Vasas Üzemeltető Kft. vagyonkezelésében lévő 133 ezer négyzetméteres komplexum 34 ezer négyzetméterére vonatkozik - amelynek egyik sarkában van a négyezer négyzetméteres piac -, és a földhasználati jog értékesítésére kért ajánlatokat. Amint Markovits László ügyvezető elnök elmondta, a három érvényes pályázatról másfél hónapon belül döntenek.

A 12 éve a Vasas sportklub területén működő Fáy utcai piac bezárásáról már több éve fel-felröppentek hírek. A Vasas 2003 végén - 2004. decemberi hatállyal - felmondta a bérleti szerződést, ám a Novák & Novák nem hagyta el a területet. Ebből per, majd peren kívüli megegyezés lett. A Novák & Novák Zrt. azért nem vonult ki, mert jogtalannak minősítette a felmondást. A pertől pedig azért állt el a társaság, mert a két fél megállapodott: ha a Vasas által a területre kiírt pályázat eredményes lesz, a részvénytársaság felszabadítja a telepet.

A Novák & Novák már két éve csak rövid távú szerződéseket köt bérlőivel, akik ugyanakkor, ha kívánják, átköltözhetnek a szintén a társaság által üzemeltetett piacra a Keleti pályaudvar mellé, a Dózsa György út 2. szám alá.

A többi piac marad

Ezzel szemben úgy tűnik, rövid távon nem szűnnek meg a Keleti és a Józsefvárosi pályaudvarhoz tartozó vasúti területen lévő ázsiai piacok. A Kőbányai út mentén

például negyvenezer négyzetméteres területet adott bérbe határozatlan időre a MÁV a Négy Tigris piac működtetőjének. A kérdésre, hogy meddig marad fenn az ottani áldatlan állapot, a MÁV sajtóosztálya úgy tájékoztatta a Világgazdaságot, hogy a terület szabályozási tervének elkészítését most végzi a Józsefvárosi Önkormányzat. A piac területének további hasznosításáról a MÁV csak a hivatalos szabályozási terv elkészültét és elfogadását követően tud további döntéseket hozni.

Azonban a VIII. kerület főépítésze, Miasnikov Péter szerint a rendezési tervhez a MÁV-nak előbb nyilatkoznia kell, hogy távlatokban mit kíván kezdeni a területtel. A vasúti terület jövőjét ugyanis a kerületi önkormányzat nem határozhatja meg. Így hát csak a kerület és a vasút együtt tudna kidolgozni egy koncepciót, de ahhoz a főváros állásfoglalása is kellene - írja a Világgazdaság.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!