Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Közel 5 milliárd dollár értékű ajándékot adott részvények formájában a Bill & Melinda Gates Alapítványnak a Microsoft alapítója.

Az eddigi adakozási szokásán változtatva egyszerre 64 millió darab Microsoft-részvényt ajándékozott Bill Gates a felesége és az általa életre hívott alapítvány számára. Az informatikai óriás részvényeinek értéke jelenleg 73 dollár felett áll, így a csomag összesítve hozzávetőleg 4,7 milliárd dollárt ér, ami forintban 1220 milliárd forintnak felel meg.

Az adomány összegszerűen az eddigi legnagyobb, amelyet Bill & Melinda Gates Alaptvány kapott a híres üzletembertől. 2008-ban ugyan számszerűen ennél több részvényt adott át a jótékonysági szervezetnek, hiszen akkor 84 millió darab értékpapírt ajándékozott az alapítványnak. Igaz az akkori részvényár a mostaninak csupán a harmada volt.


Az elmúlt két évben egyébként Gates negyedévente 8 millió részvénnyel támogatta a szervezetet, amelynek szóvivője az amerikai sajtó érdeklődésére nem tudta megmondani, hogy most miért változtatott az eddigi politikáján.

Noha a leggazdagabb emberek rangsorának helyességét egyesek időnként megkérdőjelezik, a Microsoft alapítója hosszú évek óta a világ legvagyonosabb személye. A jelentős adományoknak köszönhetően azonban némileg olvadhat a vagyona. Ezzel párhuzamosan más üzletemberek, így például az Amazon alapító Jeff Bezos érdekeltségeinek értéke erősen felértékelődött. Időlegesen már volt arra példa a közelmúltban, hogy Bezos néhány órára átvette a képzeletbeli trónt. A fenti folyamatok miatt ugyanakkor könnyen előfordulhat, hogy a következő évi rangsorban már őt teszik az első helyre.

Ami az adakozókedvet illeti, már csak vagyonának nagysága miatt sem sokan érhetnek Bill Gates nyomába, azért a Microsoft alapító jó barátja Warren Buffet igyekszik lépést tartani vele. Az immár 86 éves tőzsdeguru, aki sok éve szintén bérelt hellyel rendelkezik a leggazdagabbak listájának dobogóján júliusban adományozott 3,2 milliárd dollár értékben a Bill & Melinda Gates Alaptványnak az általa vezetett befektetési társság, a Berkshire Hathaway részvényeiből.

Ők a legjobban kereső hírességek


A tőzsdegurunak ez volt az eddigi legnagyobb egyszeri felajánlása, ezt is beleszámítva idáig összesen úgy 27,5 milliárd dollárral támogatta a szervezetek munkáját. Ebből nagyjából 21,9 milliárd dollár az oktatás és az egészségügy fejlesztésével, valamint a szegénység visszaszorításával foglalkozó Bill és Melinda Gates Alapítványhoz került, amely idén is a legnagyobb részvénycsomagot kapta. Az adomány további része az üzletember három felnőtt gyerekének alapítványaihoz, valamint Buffett saját alapítványához került.

Buffett minden évben eladományozza vagyona egy jelentős részét. A Forbes magazin szerint az amerikai befektető a hétfői felajánlást követően is a negyedik helyen szerepel a világ leggazdagabb embereinek listáján, Bill Gates, a Microsoft társalapítója (89,4 milliárd dollár), Jeff Bezos, az Amazon.com alapítója (84,8 milliárd dollár) és a spanyol Amancio Ortega, az Inditex textilipari vállalat és a Zara divatárumárka alapítója (81,8 milliárd dollár) után. Buffett idei felajánlásának bejelentése előtt a magazin 76,3 milliárd dollárra becsülte az üzletember nettó vagyonát.

Buffett és Gates is tagjai a The Giving Pledge elnevezésű jótékonysági kezdeményezésnek, amelynek résztvevői vállalják, hogy vagyonuk döntő részét karitatív célokra ajánlják fel.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.