2009. július 1. 06:31

Bíróságtól kérte annak megállapítását a Magyar Rádió Közalapítvány kuratóriumi elnöksége, hogy megfelel-e a hatályos jogszabályoknak a rádióelnök megbízási szerződésének egyik pontja. A vitatott passzus az elnök díjazásával foglalkozik.

A három héttel ezelőtti keltezésű, a testület honlapján is közzétett határozatban az olvasható: 14 tagú testületben egyetlen ellenszavazat mellett átmenő kezdeményezés szerint a közalapítvány jogtanácsosát hatalmazzák fel arra, hogy - a kuratórium elnökének és elnökhelyettesének irányítása és felügyelete mellett - lépjen az ügyben.

Az értesülést kedden megerősítette az MTI-nek Rangos Katalin, a testület (kormányoldal által delegált) elnöke, aki a konkrét összeggel kapcsolatos kérdést azzal hárította el: "nekem a kifizetett közpénzről kell számot adnom, a ki nem fizetettről nem". Annyit elmondott, szerinte "szürreális" összegű béren kívüli juttatásról van szó, a vita pedig hosszabb ideje lezáratlan.

A javuló gazdasági eredmények mellett meg nem valósult beruházások is okozták, hogy az elmúlt két évet kitűnő gazdasági eredményekkel zárta a közrádió - jegyezte meg; ebben osztotta véleményét az ellenzék által delegált helyettese is. Gál András Levente arról beszélt: elsősorban a szerződést megkötő előző kuratóriumi elnök és az akkor alkalmazott jogtanácsos tehető felelőssé a kialakult helyzetért. Hozzátette: továbbra is törekednek a peren kívüli megállapodásra.

A megkérdezett azzal egyetért, hogy a rádió eredményeit "valamilyen formában honorálni kell", de túlzottan sematikus megoldásnak tartja, hogy egy komplex mutatószám helyett ezt a mérleg szerinti eredményhez kössék, akárcsak azt, hogy ne állapítsanak meg egy plafont ehhez.

"Majd a független magyar bíróság dönt az ügyben" - kommentálta az értesülést Such György rádióelnök, aki - konkrét összegeket nem említve - elmondta: már többször tett "jelentős engedményt" tartalmazó javaslatokat,de egyiket sem fogadta el a kuratórium elnöksége.

MTI/Menedzsment Fórum 

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 61 767 forintos törlesztőrészlettel és 9,47 százalékos THM-mel érhetjük el. A Budapest Bank Prémium kölcsöne havi 64 152 forintos törlesztőrészlettel és 10,50 százalékos THM-mel lehet a miénk. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!