2009. november 30. 10:51

A legnagyobb közép-kelet-európai építőipari csoport, az osztrák STRABAG hétfőn 128,2 millió euró adózott eredményt jelentett a harmadik negyedévről, 11 százalékkal többet a tavalyi harmadik negyedévi 113,9 milliónál.

A cég mindazonáltal bizonytalan a jövőt illetően. Pozitívum, hogy az európai állami gazdaságélénkítő programoknak köszönhetően nőnek a megrendelések, s ezért stabilnak várják a jövő évet is, ám 2011-től az építőipar piaci környezetének rosszabbodására, 2012-től pedig nehéz évekre számítanak a STRABAG vezetői.

A magyarországi köz- és magánépítkezésekben is aktív osztrák vállalat bevétele a harmadik negyedévben 6 százalékkal, 3,744 milliárd euróra emelkedett a tavalyi harmadik negyedévi 3,537 milliárdhoz képest. A növekedés üteme lassúbb volt az első kilenc havi 9 százalékos átlagnál, de az összeg meghaladta az elemzők 3,69 milliárd eurós várakozását.

A legszélesebb üzemi eredmény (EBITDA) is 6 százalékkal, 278,1 millió euróra javult az egy évvel korábbi 261,2 millióhoz képest.

Szeptember végén a teljesítendő megrendelések értéke 14,621 milliárd euró volt, 5 százalékkal több az egy évvel korábbinál, még a jelentős oroszországi és magyarországi visszaesés ellenére is - áll a hétfőn kiadott vállalati beszámolóban.

Az első félévben a STRABAGnak 23,4 millió euró adózás utáni  vesztesége volt, míg tavaly az első félévben egymillió eurós adózott eredménye volt a cégnek.

Az első félévben a bevétel 12 százalékkal 5,347 milliárd euróra emelkedett az egy évvel korábbi 4,777 milliárdhoz képest, részint a németországi terjeszkedés miatt. Az EBITDA 25 százalékkal 163 millió euróra javult az egy évvel korábbi 130 millióhoz képest.

A STRABAG legnagyobb részvényese, 43,3 százalékkal, az osztrák Raiffeisen/UNIQA pénzügyi konzorcium. Az Oleg Gyeripaszka érdekeltségébe tartozó orosz Rasperia Trading Limitednek jelenleg egy törzsrészvénye van a STRABAG-ban, de jövő év októberig visszavásárlási opciója van a korábban a többi részvényesnek eladott 25 százalékos részesedésre.

MTI/Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.