<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p


			
		

Ellentétes becsléseket adott ki a világ számítógép-kereskedelmét figyelő két vezető cég, méghozzá szinte egyszerre. Az IDC szerint a tavalyi negyedik negyedévben - a statisztikai számbevétel kezdete óta első ízben - csökkent, mégpedig 0,4 százalékkal a személyiszámítógép-szállítások volumene az egy évvel korábbihoz képest, míg a Gartner piackutató úgy számol, hogy 1,1 százalékos növekedés volt.

Különösen eltérő a két cégnek az amerikai eladásokkal kapcsolatos adata: az IDC szerint 3,5 százalékos, a Gartner szerint 10,1 százalékos volt ezen a piacon a visszaesés.

A vállalatok egyetértenek abban, hogy a személyi számítógépek piaca nehéz helyzetben van, habár a notebook-eladások még tartják magukat, különösen az 500 dollárnál olcsóbb gépeké. Az olcsóbb számítógépek térnyerése kapcsán a Gartner megjegyzi: a tavalyi utolsó negyedévben rekord ütemben estek a bevétele személyi számítógépek eladásából, mert az eladások mennyiségében a stagnálás közeli állapotot is csak jelentős árkedvezményekkel sikerült fenntartani.

A piacvezető amerikai Hewlett-Packard növelte nemzetközi piaci részesedését. A kettes számú piaci szereplő, a Dell viszont vesztett piacából, miután szállításai 6,3 százalékkal estek.

Tavaly évi átlagban még 10 százaléknál jobban nőttek a személyiszámítógép-eladások világszerte, több mint 302 millió gép kelt el.

MTI/Menedzsment Fórum

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.