2007. október 30. 14:59

Nem támogatja az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottsága az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) jövő évi költségvetéséről szóló javaslat általános vitára bocsátását.

Ugyancsak nem kapott támogatást a bizottsági ülésen az ORTT 2006. évi költségvetésének végrehajtásáról szóló beszámoló. A képviselők mindkét esetben kilenc igennel, nyolc nemmel és egy tartózkodással szavaztak, ami azt jelenti, hogy az előterjesztések nem kapták meg a támogatást.

Jánosi György, a bizottság szocialista alelnöke elmondta: évek óta fennálló probléma, hogy a médiatörvény alapján automatizmusként kapja az ORTT hivatali rendszerének működési költségeit, valamint ugyanígy biztosítják a műsorszolgáltatási alapba jutó forrásokat. A működésre szánt összegek évek óta kevésnek bizonyulnak, ezért a parlament engedélyezi, hogy a műsorszolgáltatási alapból átcsoportosítsanak összegeket a hivatali rendszer működtetésére.
 
Ezzel azonban egy feles törvénnyel "felülírnak" egy kétharmados törvényt, a médiatörvényt. Az ülésen többen hangsúlyozták, hogy megoldást egy új médiaszabályozás jelentene, amiről már folynak az ötpárti tárgyalások.

A költségvetési bizottság illetékes albizottsága hétfőn döntött az ORTT jövő évi költségvetésének beterjesztéséről.

MTI/Menedzsment Fórum