2015. július 27. 17:34

Kevés olyan foglalkozás van, amely esetén az előrejelzések hasonló mértékű munkaerőhiánnyal számolnak a következő évtizedekben. Más kérdés, hogy a munka nem feltétlen Európában lesz.

A világ egyik legnagyobb repülőgépgyártója, a Boeing meglehetősen érdekes képet festett a polgári repülésről, szerintük ugyanis jelentős mértékű munkaerőhiánnyal kell majd számolni. A Boeing előrejelzése szerint a következő 20 évben 558 ezer új pilótára lesz szükség, vagyis éves szinten 28 ezer főre.

Még nagyobb gond lesz a repülőgépeket felkészítő technikai személyzettel, ott ugyanis még a pilótáknál is nagyobb létszámban keresnek majd embereket. A Boeing azzal számol, hogy az előttünk álló két évtizedben 609 ezer emberre lesz majd szükség. A repülőgépgyártó a dinamikus növekedést azzal magyarázza, hogy a világgazdaság további bővülése és a légitársaságok alacsonyabb árai egyre több ember számára teszi elérhetővé a repülést. A növekvő kereslet pedig a járatok bővülésével és nagyobb munkaerőigénnyel jár a jövőben.

Természetesen mindez a gyártók számára is óriási üzlettel jár, mind az amerikai óriás, mind európai vetélytársa, az Airbus óriási megrendelésekre számíthat. A Boeing szerint a következő 20 évben 38 ezer új géppel számolnak, míg az Airbus 32600 repülővel számol.

Hozzá kell persze tenni, hogy a növekedésben a domináns egyértelműen Ázsia lesz. A Boeing szerint az új repülőgépek 40 százaléka ezen a piacon talál majd gazdára. Ráadásul az új utasok jelentős részét is itt realizálhatják majd a légitársaságok, évente 100 millió új utassal számolhatnak az itt közlekedő járatokon. Az előrejelzés szerint az óriási ugrás mögött részben az áll, hogy a más kontinenseken immár egy évtizede rendkívül erős fapados modell Ázsiában is jelentős növekedés elé néz.

A fent emlegetett munkaerőigény ennek megfelelően jórészt a Távol-Keleten kell, a jelzett 558 ezer pilótából 226 ezer emberre ebben a régióban lesz szükség. Ugyanakkor közel százezer új pilótát fognak alkalmazni majd Európában és Észak-Amerikában is, míg a Közel-Keleten 60 ezer repülőt vezetni tudót kereshetnek majd a következő két évtizedben. A növekvő munkaerőigény persze komoly költségekkel is jár majd, az Egyesült Királyságban például 80 ezer font (35,2 millió forint) költséggel jár egy pilóta kiképzése.

mfor.hu

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.