2p

Felfüggesztette a kötelező elektronikus útdíjfizetés bevezetésére kiírt tendert a kormány. A gazdasági minisztérium azt szeretné, ha mihamarabb lenne kötelező e-útdíjfizetés.

(Mfor-montázs)

Leállította az elektronikus útdíjfizetési rendszer bevezetését a kormány. A rendszer kiépítésére pályázatot írtak ki, a kormány mostani döntésével a közbeszerzési eljárás megkezdéséhez adott korábbi felhatalmazását vonta vissza. A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) a pályázat kiírására korábban kijelölt Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központnál az eljárás eredménytelennek nyilvánítását is kezdeményezi.

A minisztérium azzal indokolta lépését, hogy a Parlament törvényjavaslatban módosította a gyorsforgalmi úthálózatának fejlesztéséről szóló törvényt, amivel megvonta a pályázat kiírásához szükséges felhatalmazást a tárcától.

"A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium továbbra is közlekedésfejlesztési stratégiája nélkülözhetetlen alappillérének tekinti a használatarányos, elektronikus útdíjfizetés magyarországi bevezetését. A tárca elkötelezettsége egyértelmű a rendszer meghonosítása mellett" - olvasható a gazdasági minisztérium közleményében. A parlamenti döntés nyomán az eredetileg kitűzött, 2009. január 1-jei határidőre a rendszer országos bevezetése előreláthatóan nem lesz tartható, a GKM mindent elkövet azért, hogy az elképzelés a korábbi célkitűzések igényelt mértékű módosulása mellett, a lehető legkorábban megvalósulhasson - olvasható a minisztérium állásfoglalásában.

A tender első szakasza október 15-én zárult. A határidőig nyolc pályázó adta be jelentkezését, közülük négy felelt meg az elvárásoknak: a Magyar Telekom Nyrt. és a T-Systems konzorciuma, a Synergon Informatikai Zrt. és a Sanef SA konzorciuma, az Autostrade per l'Italia S.p.A., a Siemens Aktiengesellschaft Österreich és az Intertoll-Europe Zrt. konzorciuma, valamint a Kapsch TrafficCom AG, a Kapsch Telematic Services GmbH, a Kapsch Telematic Services Telematikai Szolgáltató Kft, és a Via Verde Portugal - Gestao de Sistemas Electrónicos de Cobranca S.A. konzorciuma.

A Világgazdaság információi szerint - szemben az SZDSZ-vezetésű GKM-mel - a szocialista parlamenti képviselők a tervezettnél két évvel később, csak 2011-ben léptetnék életbe az e- útdíjfizetést.

Menedzsment Fórum 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!