TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Az Airbus várható fejlesztései ellenére a Boeing megőrzi vezető pozícióját a szélestörzsű utasszállító repülőgépek globális piacán - jósolta az angliai Farnboroughban hétfőn kezdődő nemzetközi repülőgépipari szakvásár előtt az amerikai gyártó elnök-vezérigazgatója.

Az európai Airbus konzorcium várhatóan a London délnyugati határában fekvő Farnboroughban mutatja be népszerű széles törzsű A330-as modellcsaládjának újfejlesztésű változatát A330neo néven, amelyet új típusú Rolls-Royce hajtóművekkel kínál a cég. Az Airbus szerint a gép a jelenlegi változatoknál 14 százalékkal kevesebb üzemanyagot fogyaszt, nagyobb a hatótávolsága és több utast szállíthat.  

Jim McNerney, a Boeing vezetője azonban vasárnapi brit lapoknak nyilatkozva kijelentette: az amerikai cégnek megvan "a megfelelő kezdeményezőkészsége, lendülete és technológiai előnye" ahhoz, hogy megőrizze dominanciáját a szélestörzsű utasszállítók piacán. A 787 Dreamliner modellre például már ezernél több megrendelés érkezett, az akkumulátorokkal kapcsolatos kezdeti jelentős műszaki problémák ellenére.

McNerney a The Sunday Times beszámolója szerint elismerte, hogy az A330neo "előrelépést" jelent az Airbus jelenlegi kapacitásaihoz képest. Hozzátette ugyanakkor: a típus "nem közelíti meg a Boeing által e piaci szegmensben kínált alternatívák széles választékának képességeit", akár a 787-8-asról, akár a 787-10-esről, akár a 777-es sorozat kisebb változatairól van szó.

A Boeing legújabb becslése szerint a következő két évtizedben 25 680 keskenytörzsű utasszállító repülőgépre lesz globális kereslet, 2500 milliárd dollár értékben.

A cég a farnboroughi szalon előtt közzétett előrejelzésében azt jósolta, hogy ugyanezen idő alatt a szélestörzsű kategórián belüli kisebb, illetve közepes méretű gépekből 7980-ra lesz igény a világpiacon, 2300 milliárd dollár értékben.

Az Airbus közölte, hogy Farnboroughban jelentős megrendelésre számít az A330neo változatra; a potenciális vásárlók közé tartozik a cég szerint az amerikai Delta, az Air Asia és több lízingvállalat.

Az európai gyártó elhozza a szakvásárra új A350-esét is, amely a cég szerint 25 százalékos üzemanyag-megtakarítást ígér a kategória többi típusával összehasonlítva.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.